
Gospodynie miały sporo pracy przy garnkach. W Sławęcinku można było spróbować między innymi.: gęsi faszerowanej, knedli ze śliwkami, kaczki nadziewanej w wianku z kaszy z grzybami, czarninę, kaczki nadziewanej po kujawsku, zupy fasolowej, dziadów kujawskich, pierogów z grzybami, kapustą i mięsem, barszczu czerwonego, a także dzika z kaszą gryczaną.

O tym, że kujawski jadłospis jest bardzo bogaty, nie trzeba nikogo przekonywać. Do tej pory brakowało jednak w powiecie inowrocławskim imprezy, która zaprezentowałaby kompleksowo tradycyjne potrawy mieszkańców Kujaw. Dlatego też gmina Inowrocław wspólnie ze starostwem zorganizowały I Powiatowy Festiwal Jadła Kujawskiego. Na zdjęciu dzik przygotowany przez gminę Inowrocław. Wygrał konkurs na najlepszą potrawę kujawską.

Podczas imprezy policjanci przekonywali ludzi do zakładania kamizelek i innych odblaskowych elementów.

Tadeusz Majewski w trakcie krojenia pieczonej kaczki.