Ten wytwórca jest dobrze znany fanom ekożywności. Nalewka z pokrzywy, krówki cioci Tekli, gęsi smalec, smażone ogórki cioci Kazi czy wyciąg z młodych pędów sosny, to zaledwie część domowych wyrobów, które można znaleźć w kredensie rodziny Pyrów. W swojej kolekcji mają m.in. nagrody zdobyte w Konkursie Dziedzictwa Kulinarnego "Smaki Krajny i Pałuk" czy podczas Regionaliów.
To właśnie domowe krówki cioci Tekli przyniosły im w tym roku pierwszą nagrodę na warszawskich targach. - Te łakocie powstają ze swojskiego masła, mleka i cukru, nie ma mowy o żadnych konserwantach - dodaje pan Jan. - Mieszkam w okolicach Nakła nad Notecią, ale pochodzę spod Rypina. Mogę więc powiedzieć, że jestem rodowitym rypinianinem. Jeżdżę po różnych jarmarkach, targach - jeśli ktoś skusi się na moje produkty, zwykle po nie wraca.
Nowoczesną Wieś znajdziesz także na Facebooku - dołącz do nas!
Pyrowie przyrządzają też okrasę - sto procent piersi gęsich, pieprz plus sól, bardzo dużo czosnku. - Wszystkie skórki są odkrajane, pozostaje najlepsze mięso - zapewnia pan Jan. - Mamy dużo konfitur, choćby ze smażonych ogórków. Zresztą, to autorski przepis cioci Kazi, siostry cioci Tekli. Te smażone ogórki jeżdżą po różnych konkursach, trzy lata temu dostały "Smak Roku" w Grucznie. Docenione zostały również syrop z kwiatu czarnego bzu i konfitura z marchwi.
Smakoszy takich ekologicznych przysmaków zapraszamy na niedzielny Dobrzyński Jarmark Bożonarodzeniowy (u-rząd gminy Rypin przy ul. Lipnowskiej 4. Impreza potrwa w godz. 9-13.30. Będzie też rękodzieło ludowe.