Przed nami XII edycja tego wydarzenia. W Grucznie (powiat świecki) spotkamy 150 wystawców. Będą to producenci żywności regionalnej, rolnicy, gospodynie i kucharze. Wszyscy skupiają się na smakach tradycyjnych i bliskich naturze. "Zapraszamy wszystkich – tych którzy już u nas byli tych, którzy jeszcze nie byli (z pewnością nie wyjadą głodni i spragnieni), a jeśli zdarzy się, że ktoś jest na diecie, zawsze może posłuchać muzyki. Jak co roku nie byliśmy w stanie przyjąć wszystkich wystawców z uwagi na ograniczoną pojemność terenu. Jak co roku zrobiliśmy wszystko (a nawet więcej) by każdy zalazł coś dla siebie", zacheca Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły.
Festiwal Smaku w sobotę 19 sierpnia potrwa od godziny 10.00 do 23.00 i w niedzielę 20 sierpnia od 10.00 do 16.00
W programie znajdą się pokazy kulinarne, pokaz starych maszyn rolniczych, demonstracja pracy bartnika, konurs nalewek, prezentacja wyrobu oscypków, koncerty, spotkania, konferencja, konkursy, występy i inne atrakcje. Wspomniana konferencja nosi tytuł: "Lokalne kultury żywieniowe: od historii do rozwoju wspólnoty". Miejscem jej organizacji jest Chrystkowo, Chata Mennonicka (20 sierpnia, godz. 9.30). Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły przygotowuje ją wspólnie z Centrum Dziedzictwa Kulinarnego UMK.
Nieodłączną częścią festiwalu są konkursy: Smak Roku, Miód Roku oraz Turniej Nalewek i Destylatów