Ponad sto produktów zostało zgłoszonych do konkursu na Smak Roku 2024 Festiwalu Smaku w Grucznie. Zwykle było najwięcej wędlin, ale w tym roku na równi z nimi stanęły sery: młode i dojrzewające. Wśród nich zestaw 11 serów od jednego producenta, w tym roczny lutjewinkel, kruchy i maślany i ser typu arina o karmelowym posmaku. Należało je kosztować w odpowiedniej kolejności. Mocną reprezentację miały przetwory: konfitury, kremy, octy, sosy i syropy, np. hyćka, która powstaje z kwiatów czarnego bzu.
Skład miodu będzie sprawdzony
Potrawy zostały ocenione 20 sierpnia 2024 r. przez dwa składy jurorskie: dziennikarzy i artystów oraz jury profesjonalne. Specjalne, dziecięce jury wybrało najsmaczniejsze lody. Osobne jury próbowało 21 miodów, które ubiegały się o miano Miodu Roku 2024. Najwięcej było miodów lipowych i akacjowych, kilka wrzosowych, po jednym z nostrzyka, słonecznika i rzepaku.
Jurorom szczególnie smakowały miody ciemne: gryczane i gryczno-spadziowe. Niektóre zaskoczyły, np. jeden z gryczanych w ogóle nie smakował gryką. Wszelkie wątpliwości co do składu zostaną rozwiane dzięki dr Agnieszce Noryśkiewicz z UMK, jurorce w tym konkursie, która wybrane miody podda analizie pyłkowej.
Jury, którego zadaniem jest wybór Nalewki Roku 2024 nie ma łatwego zadania. Eksperci muszą posmakować ponad dwustu trunków, stąd ich obrady wymagają kilku dni. Rozpoczęły się 20 sierpnia i potrwają do piątku.
Festiwal Smaku w Grucznie 2024 - bez części targowej, ale będą pokazy
Wyniki wszystkich konkursów zostaną ogłoszone podczas festiwalowej gali, która została zaplanowana na drugą połowę września, o ile na drodze do jej organizacji nie stanie znowu afrykański pomór świń.
Przypomnijmy, że to z powodu wykrycia ASF w okolicach Chełmna, gruczeński festiwal nie może się odbyć w planowanym terminie – 24 i 25 sierpnia. Część targowa została przełożona, ale 24 sierpnia od godz. 10.30 przy Starym Młynie w Grucznie planowane są pokazy, m. in. bartnictwa i wędzenia ryb.
Zobaczcie relację z konkursów na najlepsze Smak Roku i Miód Roku 2024
