
Długą drogę do Gruczna pokonał Tomasz Maziejuk, który prowadzi rodzinne gospodarstwo ekologiczne. Polecał swoje kozie sery bio.

O miodach opowiadał Sławomir Wnuk z Lniana w Borach Tucholskich.

Wyniki z obrad Jury VIP na Grand Prix Festiwalu Smaku Gruczno 2018
Grand Prix Jury VIP Festiwalu Smaku Gruczno 2018 przyznano za gęsinę pieczoną w słoiku Ireny Olejniczak firma „Smak Tradycji”
Wyróżnienia przyznano za:
– ser Parmigiano Kosoviano Barbary i Janusza Adamczyków z firmy Sery Adamczyk
– chleb żytni klasyczny – z Piekarni Hanny Milewskiej
– modrą kapustę – firmy „Piwniczka Tradycji” Małgorzaty Fik

Wyniki z obrad Jury na Miód Roku Festiwalu Smaku Gruczno 20182018 r.
Tytuł Miód Roku 2018 otrzymuje miód wielokwiatowy z pasieki Tomasza Paul
wyróżnienia otrzymują:
– mód lipowy z cebulą z Pasieki Michalscy
– miód lipowo-nektarowy z Pasieki Rodzinnej Sławomir Wnuk