
Festiwal Smaku w Grucznie 2018 za nami. Pogoda dopisała
W Grucznie 18 i 19 sierpnia odbył się 13. Festiwal Smaku. Sery, miody, wędliny czy pieczywo przywieźli wystawcy z regionu i odległych zakątków Polski. Pojawiły się też przysmaki z innych części Europy, np. austriackie sery.
Co roku festiwalowe jury przyznaje tytuły smaku roku. Grand Prix Festiwalu Smaku Gruczno 2018 wywalczył sernik z szarą renetą. W kategorii przetwory mięsne i wędliny tytułem Smak Roku 2018 nagrodzono gęsinę pieczoną w słoiku, a w kategorii przetworów z mleka - ser kozia kropla. Lista wszystkich nagrodzonych pod kolejnymi zdjęciami.
<script class="XlinkEmbedScript" data-width="640" data-height="360" data-url="//get.x-link.pl/d99703f5-aaad-fce1-3992-4b97557e8b90,eb5686a5-35da-611e-2239-64022d284e45,embed.html" type="application/javascript" src="//prodxnews1blob.blob.core.windows.net/cdn/js/xlink-i.js?v1"></script>

Grand Prix Festiwalu Smaku Gruczno 2018 za sernik z szarą renetą dla Miód Malina
W kategorii przetwory mięsne i wędliny tytułem Smak Roku 2018 nagrodzono gęsinę pieczoną w słoiku Ireny Olejniczak „Smak Tradycji”
W kategorii przetwory warzywne i owocowe tytułem Smaku Roku 2018 nagrodzono sok z czarnej porzeczki Jacek Pamuła Soki
W kategorii przetwory z mleka tytułem Smaku Roku 2018 nagrodzono ser kozia kropla z Gospodarstwo Kaszubska Koza
W kategorii potrawy tytułem Smak Roku 2018 nagrodzono danie „Koza na wilczy apetyt” Mirosławy Wilk
W kategorii wyroby piekarskie tytułem Smak Roku 2018 nagrodzono chleb żytni z ziarnem Piekarnia Hanny Milewskiej
W kategorii wyroby cukiernicze tytułem Smak Roku nagrodzono szarlotkę Ojców Paulinów KGW „Topolanki”

Wyróżnienia przyznano za:
– zakwas z buraków – Miód Malina
– ser Cheddar Farmerski – Barbary i Janusza Adamczyków z firmy Sery Adamczyk
– olej rzepakowy – firmy Gospodarstwo Rolne Zbigniew Musiał

Wśród wystawców znalazł się Józef Siadak, jego Specjały spod Strzechy to smaki w nowym wydaniu. Np. malina może być na ostro