W finale VIII edycji ogólnopolskiego konkursu kulinarnego dla kół gospodyń wiejskich „Bitwa regionów” województwo kujawsko-pomorskie będzie reprezentować gęsina w sosie śliwkowo-cebulowo-miodowym oraz kluseczki i buraczki przygotowane przez KGW Ziemi Starotoruńskiej w Przysieku. Wcześniej wygrało ono eliminacje wojewódzkie Bitwy Regionów, pokonując 18 innych kół.
W finałowym starciu, które zaplanowano 7 października w Arenie Lodowej w Tomaszowie Mazowieckim, potrawa z Kujaw i Pomorza będzie się musiała zmierzyć z 13 najlepszymi daniami z innych regionów. W tegorocznym regulaminie „Bitwy regionów” pierwszy raz znalazł się wymóg, aby przy przygotowaniu potrawy konkursowej wykorzystać przynajmniej jeden produkt regionalny, tradycyjny. Chodziło o pokazanie atutów kulinarnych regionów.
Dzik, sandacz, indyk...
W myśl tego Podkarpacie zaserwuje karczek z dzika z plackami ziemniaczanymi i sosem z grzybów leśnych, Dolny Śląsk – schab w borowikach, Warmia i Mazury - sandacza okraszanego koperkiem, pod pierzynką z aksamitnej śmietanki, podanego z warmińskimi plincami, surówką z pora, jabłka i marchewki, karmelizowaną marchewką i buraczkiem oraz kompotem z rajskiego sadu. Pomorze zaprezentuje się zupą rybną z ziemniakami, a województwo lubuskie - indyczką nadziewaną pieczarkami, pieczoną w towarzystwie słodkiej gruszki i renety.
Cenne nagrody
To jeszcze nie wszystkie smaki, które powalczą o zwycięstwo finałowego etapu. Laureat otrzyma 25 tys. zł i wyjazd dla 5 członków KGW na zagraniczne targi rolno-spożywcze na terenie Unii Europejskiej, na których swoje stoisko będzie miał Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Nagroda za II miejsce wynosi 15 tys. zł, a za III – 10 tys. zł.
Organizatorami konkursu są: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa przy współpracy Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa i Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego.
