Festiwal Fine Dining Week to największe w Polsce święto smakoszy i wybitnej kuchni. Ósma edycja festiwalu odbędzie się m.in. w Warszawie, Krakowie, Łodzi, Poznaniu, Szczecinie, Trójmieście, Wrocławiu i na Śląsku.
Potrwa dwa tygodnie - od 12 lutego do 1 marca, obejmując także weekend walentynkowy. W festiwalu weźmie udział ponad 70 najwybitniejszych restauracji, wśród nich nagradzane rekomendacjami Michelin czy Gault&Millau.
Fine Dining Week to świetna okazja żeby uczcić wyjątkowe wydarzenie, wybrać się na randkę (Walentynki), albo po prostu zaprosić bliskich do spędzenia czasu przy doskonałym jedzeniu. Podczas festiwalu restauracje jeszcze szerzej otworzą swoje drzwi dla gości, a najznamienitsi szefowie kuchni zaserwują gościom autorskie 5-daniowe menu tematyczne oparte o ich aktualne pasje.
Obsługa opowie o podawanych potrawach, a w wybranych restauracjach będzie można zajrzeć za niedostępne na co dzień drzwi kuchni restauracyjnych i podejrzeć mistrzów kulinarnych przy pracy. Podczas Fine Dining Week będzie można skosztować pięciodaniowego menu w specjalnej cenie festiwalowej 129 zł za osobę (nawet 50% mniej niż regularna cena). Do dyspozycji gości będzie prawie 150 propozycji menu, zarówno mięsnych, rybnych jak i wegetariańskich i wegańskich.
Inspiracją dla nowej formuły festiwalu były zarówno najpiękniejsze tradycje restauracyjne, jak i zeszłoroczne odwiedziny Massimo Bottury na Fine Dining Week, dzięki marce Grundig - mówi Maciek Żakowski, współorganizator festiwalu - Celem festiwalu jest promocja najwyższej jakości sztuki restauracyjnej, a najwybitniejsi Szefowie Kuchni niemal od zarania restauracji ponad 200 lat temu tworzyli i tworzą tematyczne podróże kulinarne dla Gości. Skupiają się przy tym zarówno na regionach i kulturach kulinarnych, jak i coraz częściej bardziej abstrakcyjnych myślach, czy inspiracjach - podkreśla.
Każda z ponad 70 restauracji biorących udział w programie przygotowała na festiwal unikalne tematyczne propozycje kulinarne, wśród nich goście znajdą m.in. “Klasyka kulinariów w regionalnym wydaniu", “Uczta z kaczką”, “Muszle & Perły”, “Skarby Starego Kleparza“, “Podróż w Karkonosze”, “Zimowe smaki morza”, “Dania gotowane na żywym ogniu”, “Opowieści z bukowego lasu”, “Bakaliowe vege story“, “Atlantycka Bryza” czy “Zimowe opowieści”.
Pięciodaniowe menu tematyczne będą dostępne w specjalnych cenach festiwalowych 129 zł za osobę a do każdego lunchowego posiłku goście otrzymają kieliszek Martini Prosecco gratis.
Termin festiwalu: 12 lutego -1 marca 2020 Rezerwacje na: www.FineDiningWeek.pl
ZOBACZ KONIECZNIE: Viki Gabor o swoich pasjach
