Genialny trik na maślane ciasteczka. Zapomnij o wycinaniu. Tak zrobisz je znacznie szybciej. Przepis na ciastka z cytryną i tymiankiem

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Pyszne, maślane i rozpływające się w ustach ciasteczka doprawione cytryną, tymiankiem i imbirem. Zobacz, jak prosto i szybko możesz je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Pyszne, maślane i rozpływające się w ustach ciasteczka doprawione cytryną, tymiankiem i imbirem. Zobacz, jak prosto i szybko możesz je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Udostępnij:
Masz ochotę na maślane ciasteczka, ale nie masz czasu na ich wałkowanie i wycinanie kształtów foremkami? Podpowiadamy najlepszy sposób na ich przygotowanie. Ten trik jest tak prosty i skuteczny, że już zawsze będziesz go stosować. Potrzebujesz jedynie miksera i tłuczka do mięsa, by w kilkanaście minut zrobić pyszne ciastka udekorowane ciekawym wzorem. Sprawdź i wypróbuj nasz przepis na maślane ciasteczka z cytryną i tymiankiem.

Spis treści

Ciasteczka bez wycinania

Maślane ciasteczka to dla wielu ulubiony dodatek do kawy czy herbaty. Zwykle ich przygotowanie zajmuje nieco czasu. Musimy najpierw zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce, a następnie wałkować i wycinać kształty. Podpowiadamy jednak znacznie łatwiejszy i szybszy sposób na ich przygotowanie.

By zrobić maślane ciasteczka potrzebujesz:

  • miksera kuchennego,
  • tłuczka do mięsa.

Na czym polega ten trik? Całe ciasto wykonujesz mikserem, bez zagniatania rękami. Następnie wystarczy zrobić z niego wałek i owinąć folią spożywczą. Po schłodzeniu wystarczy pokroić ciasto na krążki.

Ciastka będą wyglądać, jak z cukierni jeśli spłaszczymy je delikatnie za pomocą tłuczka do mięsa. Odciśnięty na nich wzór ciekawie udekoruje nasz wypiek.

Maślane ciasteczka z cytryną i tymiankiem

Mamy dla ciebie przepis na pyszne i rozpływające się w ustach maślane ciasteczka z lekko korzenną nutą. Swój wyjątkowy smak zawdzięczają dodatkowi:

  • skórki i soku z cytryny,
  • tymianku,
  • imbiru.

Takie połączenie może początkowo zaskoczyć, jednak już po pierwszym gryzie przekonasz się, że te smaki wyjątkowo do siebie pasują. Ciastka są słodkie, delikatnie ostre i orzeźwiające. Dodatkowo są bardzo łatwe do wykonania.

Sprawdź wskazówki krok po kroku, jak przygotować maślane ciasteczka z cytryną i tymiankiem:

Przepis na maślane ciasteczka z cytryną i tymiankiem

(porcja na ok. 40 ciasteczek, czas przygotowania: ok. 15 minut + chłodzenie ciasta ok: 1 godzinę + pieczenie ciastek ok. 15 minut)

Ciasteczka cytrynowo-tymiankowe nie wymagają ręcznego wyrabiania i wałkowana. Nie musisz ich także wycinać foremkami. To prosty sposób na przygotowanie
Ciasteczka cytrynowo-tymiankowe nie wymagają ręcznego wyrabiania i wałkowana. Nie musisz ich także wycinać foremkami. To prosty sposób na przygotowanie pysznych, domowych ciasteczek. Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 200 g masła,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki soku z cytryny,
  • skórka otarta z cytryny,
  • 1 łyżeczka imbiru ( przyprawy),
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • szczypta soli,
  • 3 łyżki mleka do posmarowania ciastek.

Jak zrobić maślane ciasteczka z cytryną i tymiankiem?

  1. Utrzyj masło z cukrem za pomocą miksera.
  2. Dodaj jajko, skórkę i sok z cytryny, imbir, tymianek i sól. Utrzyj, aż składniki się połączą.
  3. Na koniec dodawaj stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, nie przerywając ucierania. Ciasto będzie gęste i grudkowate - nie przejmuj się, tak ma być.
  4. Oprósz deskę lub stolnicę odrobiną mąki i wyłóż ciasto.
  5. Uformuj je w dwa wałki. Zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na minimum jedną godzinę.
  6. Po tym czasie pokrój ciasto na krążki grubości ok. centymetra.
  7. Połóż ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i rozgnieć wałkiem, by powstał na ciastkach ładny wzór.
  8. Posmaruj ciastka odrobiną mleka.
  9. Piecz ciasteczka około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Ciasteczka gotowe. Można je jeść od razu lub przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Smacznego!

Pyszne, maślane i rozpływające się w ustach ciasteczka doprawione cytryną, tymiankiem i imbirem. Zobacz, jak prosto i szybko możesz je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Genialny trik na maślane ciasteczka. Zapomnij o wycinaniu. T...

Zobacz także inne tematy ze Strony Kuchni:

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Strefa Biznesu - sezonowe spożycie owoców i warzyw

Materiał oryginalny: Genialny trik na maślane ciasteczka. Zapomnij o wycinaniu. Tak zrobisz je znacznie szybciej. Przepis na ciastka z cytryną i tymiankiem - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Gazeta Pomorska
Dodaj ogłoszenie