Dużym się nie odmawia
Plany rozbudowy zakładu istniały już od kilku lat. Potrzebny był grunt, a negocjacje w sprawie jego zakupu od miejscowego rolnika przedłużały się w nieskończoność. W ostatnich tygodniach udało się. Ziemia nie należy jednak do osoby, z którą tak długo uzgadniano warunki. Firma porozumiała się z innym właścicielem.
Wśród władz samorządowych gminy Radomin widać ogromną przychylność dla planów zakładu. Radni, na wniosek wójta, musieli wydać zgodę na przekształcenie gruntów wykupionych przez "Agdor". Nie było sprzeciwu.
- Zakład jest największym płatnikiem podatku od nieruchomości na terenie gminy. Gdy firma zwiększy zajmowaną powierzchnię, automatycznie wyższy będzie też ów podatek - tłumaczy wójt Mieczysław Konczalski.
Po rozbudowie, kierownictwo zapowiada zwiększenie zatrudnienia. Szansę na pracę mają mieszkańcy gminy.
- Chcemy pomóc firmie. Władze państwowe, Sejm, wciąż utrudnia rozwój przedsiębiorczości zmieniając ustawy o zagospodarowaniu przestrzennym - _przyznaje wójt.
Sami radni mówią, że rozwój "Agdoru" powiązany jest ściśle z rozwojem gminy.
- _Zakład pochodzi z początku XX wieku. Nie da się go rozbudować na terenach, które zajmuje obecnie. Powstała więc koncepcja, aby zrobić to na nowych gruntach - zdradza Stanisław Sitkiewicz, współwłaściciel firmy.
Kasze, kaszki i oleje
W tej chwili "Agdor" przerabia 80 ton surowca na dobę. Po rozbudowie planowane jest podwojenie tej, i tak imponującej, liczby.
Według Sitkiewicza, jeśli uda się powiększyć firmę, Agdor będzie największym tego typu zakładem w Polsce.
- Ziemia jest już nasza. Mamy akt notarialny - mówi współwłaściciel. Przyznaje również, że firma będzie starać się o fundusze z Unii Europejskiej, które mają zostać przeznaczone na rozbudowę.
"Wiodącymi produktami firmy są kasze, grysiki i mąki kukurydziane do ekstruzji pochodzące z krajowego niemodyfikowanego (GMO) ziarna kukurydzy. W ciągu minionych lat zdobyliśmy znaczące doświadczenie co pozwoliło na trwałe usytuować się na polskim rynku. Dzięki fachowości i nowym rozwiązaniom technologicznym realizujemy zamówienia standardowe i specjalne" - reklamują się właściciele "Agdoru".
Zakład wytwarza również między innymi: olej, śrutę oraz mąkę kukurydzianą. Firma jest znaczącym w kujawsko-pomorskim eksporterem na rynki wschodnie. Surowiec pozyskuje głównie w południowej Polsce.
Biznes
