Ze względu na obecność bakterii typu coli Przepałkowo może bez ograniczeń korzystać z wody do celów sanitarnych.
Jeśli chodzi o wodę do celów spożywczych, to należy przestrzegać zaleceń. Woda została warunkowo dopuszczona do spożycia przez ludzi. Woda z ujęcia w Przepałkowie może być używana do przygotowywania potraw, mycia naczyń, mycia zębów, mycia owoców i warzyw spożywanych na surowo, kąpieli noworodków i niemowląt, a także w procesach technologicznych w zakładach żywieniowo-żywnościowych pod warunkiem doprowadzenia do wrzenia i gotowania jej przez co najmniej minutę.
Sanepid w Sępólnie zdecydował, że te warunki obowiązują do odwołania. Ponadto przestrzega, że w związku z prowadzonym procesem dezynfekcji wody związkami chloru, mogą wystąpić podrażnienia błon śluzowych i skóry w czasie kąpieli lub mycia i z takimi objawami należy zgłosić się do lekarza.