Gospodynie KGW z Suchar słyną z dobrej kuchni

Redakcja
Elwira Płaczek, szefowa Koła Gospodyń Wiejskich w Sucharach koło Nakła (z lewej)  i sołtys wsi Barbara Strzelewicz
Elwira Płaczek, szefowa Koła Gospodyń Wiejskich w Sucharach koło Nakła (z lewej) i sołtys wsi Barbara Strzelewicz Maja Stankierwicz
Trudno sobie wyobrazić, by z festynu wrócić głodnym. To niemożliwe. W każdym razie w Sucharach, gdzie KGW działa już ponad pół wieku.

Trwa plebiscyt na najpopularniejsze koło gospodyń wiejskich w regionie. Chcemy pokazać kobiety aktywne, które pielęgnują tradycje i dorobek kulturowy wsi, które nie boją się wyzwań. 

Na zgłoszenia takich aktywnych kół czekamy do 20 lipca. Należy je wysyłać  pod  adres: plebiscyty@pomorska.pl. Prosimy też  dodać zdjęcie, krótki opis działalności i telefon kontaktowy.  Pochwalcie się panie  tym, co robicie, gotujecie, gdzie jeździcie, jakie realizujecie projekty. Kolejnym etapem będzie głosowanie smsowe, które rozpocznie się 24 lipca, a zakończy 17 sierpnia.  Wyróżnimy najlepsze KGW w każdym powiecie, nagrodzimy trzy najlepsze w województwie. 

Zgłoś Koło Gospodyń Wiejskich do plebiscytu „Gazety Pomorskiej”. Na zgłoszenia czekamy do 20 lipca. KLIKNIJ i zobacz więcej … 

 - Założycielką naszego koła była nauczycielka pani Halina Nowak - opowiadała nam na  jubileuszu pań -  Elwira Płaczek, obecna szefowa KGW w Sucharach. - Wtedy było ze 40 kobiet, dziś udzielających się w naszym kole mamy ze 20. Ale zapraszamy seniorki na nasze imprezy do świetlicy i one chętnie przychodzą. 

 

Co jest szlagierem pań z Suchar? Na pewno nagradzana na konkursach smaków Krajny i Pałuk noga, oczywiście wieprzowa w kapuście, podana z kaszą. I zaklepusy. Czyli zupa ziemniaczana zaklepana... maślanką. - To prosta potrawa - przekonuje szefowa koła. Jak kto życzliwie spyta to przepis dostanie. Panie z  Suchar twierdzą, że zaklepusy gotują się same. Wystarczy tylko nie żałować składników, włożyć trochę serca i dobrze przyprawić. 

 

Sołtys Barbara Strzelewicz uważa, że przepisów się nie zdradza. Ale "Pomorskiej” powie, jak zrobić słynny sucharski pasztet, też nagradzany na przeglądach kulinarnych. - Z niczego - mówi. - Tak go nazywamy. Przepis znaleziony został w książce z roku... 1909. 

 

A są jeszcze nagradzane na konkursach sałatki, kurczak w śmietanie, zrazy zawijane... Suchary to ciekawa wieś.  Liczy 320 mieszkańców, od krajowej "dziesiątki” dzielą ją tylko trzy kilometry. Nie ma już szkoły, która kiedyś tak bardzo integrowała mieszkańców. Wieś powoli wyludnia się, kurczy. Ale Koło Gospodyń Wiejskich w Sucharach jak działało, tak działa,  już ponad 50 lat. 

 

Autor: (ALE)

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie