https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

"Gotuj z Pomorską": Kaczka po Gdańsku [przepis Czytelniczki]

Teresa Kropidłowska (opr. ska)
Kaczka po Gdańsku
Kaczka po Gdańsku Teresa Kropidłowska
Teresa Kropidłowska jest prezesem KGW "Łężanki' w Łęgu i tam również spełnia się w kulinariach.

Składniki:

1 kaczka
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
1 pęczek włoszczyzny
0,5 kg pomarańczy
1 kieliszek likieru pomarańczowego
sól
majeranek

Ruszył konkurs "Gotowanie z Pomorską". Baw się z nami zgłoszenia przyjmujemy do 10.11.2011.
Z kaczki odciąć skrzydła i szyję ,posolić ,natrzeć majerankiem, obrumienić w piekarniku.

Szyję i skrzydła obrumienić na maśle z pokrojonymi warzywami, podlać wywarem z włoszczyzny i gotować na bulion.

Obrumienioną kaczkę zalać przecedzonym wywarem i dusić w piekarniku do miękkości. Pod koniec duszenia oprószyć mąką, wlać sok z połowy ilości pomarańczy i likier. Kaczkę wyporcjować.

Podawać przełożoną plastrami świeżej ,obranej ze skórki pomarańczy, polaną sosem z duszenia mięsa.

Czytaj e-wydanie »

Nieruchomości z Twojego regionu

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska