Składniki:
1 kaczka
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
1 pęczek włoszczyzny
0,5 kg pomarańczy
1 kieliszek likieru pomarańczowego
sól
majeranek
Ruszył konkurs "Gotowanie z Pomorską". Baw się z nami zgłoszenia przyjmujemy do 10.11.2011.
Z kaczki odciąć skrzydła i szyję ,posolić ,natrzeć majerankiem, obrumienić w piekarniku.
Szyję i skrzydła obrumienić na maśle z pokrojonymi warzywami, podlać wywarem z włoszczyzny i gotować na bulion.
Obrumienioną kaczkę zalać przecedzonym wywarem i dusić w piekarniku do miękkości. Pod koniec duszenia oprószyć mąką, wlać sok z połowy ilości pomarańczy i likier. Kaczkę wyporcjować.
Podawać przełożoną plastrami świeżej ,obranej ze skórki pomarańczy, polaną sosem z duszenia mięsa.
Czytaj e-wydanie »