Klasyczne naleśniki na słodko - przepis
Jest to podstawowy i najpopularniejszy przepis, przekazywany z pokolenia na pokolenie.
Składniki:
- 1 szklankę mąki pszennej
- 1 szklankę mleka
- 1/3 szklankę wody gazowanej
- jajko
- 1 łyżeczkę cukru
- 1 łyżkę oleju i szczyptę soli
Wykonanie:
1. Na jednolitą masę mieszamy: mąkę, mleko, wodę, cukier, jajko, olej oraz szczyptę soli.
2. Ciasto powinno odstać od 5 do 10 minut.
3. Następnie na patelnię dajemy łyżkę oleju i równomiernie rozprowadzamy na niej ciasto.
4. Po około 2 minutach, przerzucamy naleśnika na druga stronę.

Naleśniki na słono - przepis
Niemalże od razu przepis na klasycznego, słodkiego naleśnika znalazł swoją równie popularną odmianę - na słono! Oto pomysł na wytrawnego zawijasa ze szpinakiem w sosie pomidorowym i mozarellą.
Składniki:
- sos pomidorowy (kupny)
- mozarella
Ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1/3 szklanki wody gazowanej
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju
Farsz:
- mrożony szpinak w liściach
- ser biały- według uznania
- ząbek czosnku
- sól i pieprz- do smaku
Wykonanie:
1. Należy wymieszać wszystkie składniki na ciasto, aż powstanie gładka masa i usmażyć z dwóch stron na patelni polanej wcześniej olejem.
2. Farsz - na patelni rozpuścić masło, dodać rozmrożony szpinak i resztę składników.
3. Następnie należy posmarować naleśniki przygotowanym nadzieniem i zwinąć w dowolny sposób.
4. Przekładamy je do pojemnika żaroodpornego i polewamy sosem pomidorowym.
5. Posypujemy startym serem mozarella ( żółty również się sprawdzi), i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180° na ok.20 minut.
Naleśniki bezglutenowe oraz naleśniki bez mleka i jajek - przepis
Z upływem czasu zaczęto modyfikować podstawowy przepis na naleśniki tak, aby osoby z alergiami również mogły cieszyć się ich smakiem. Nietolerancja glutenu, mleka czy jajek nie stanowi już żadnej przeszkody!
Bezglutenowe
Składniki:
- 100 g mąki ryżowej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 40 g mąki owsianej (bezglutenowej)
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 ml wody
- 200 ml mleka
- 4 jajka
- 40 g masła
- szczypta soli
Wykonanie:
1. Masło rozpuść w garnuszku, a następnie wszystkie składniki połączyć dokładnie za pomocą miksera lub blendera.
2. Na patelni rozpuścić masło.
3. Ciasto smażyć z dwóch stron do zrumienienia.
Jeżeli zauważysz, że ciasto gęstnieje w trakcie przygotowywania, dodaj trochę więcej mleka lub wody aby zachować konsystencję.

Bez mleka i jajek
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 2 szklanki wody
- 2 łyżki oleju
- 1,5 – 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej, szczypta soli.
Sposób przygotowania jest identyczny, jak w wersji klasycznej. Naleśniki z tego przepisu są troszkę twardsze niż te z mlekiem i jajkami, jednak po przeczekaniu chwili pomiędzy usmażeniem, a zjedzeniem, miękną i są gotowe do degustacji.
Kolorowe naleśniki - przepis
Kolejnym etapem ewolucji przepisu na naleśniki stał się pomysł na kolorowe placki! Z racji na modny, zdrowy tryb życia nasz przepis jest w 100% naturalny, bez użycia żadnych sztucznych barwników. Taka forma z pewnością zrobi wrażenie nie tylko na dzieciach, ale i niejednym dorosłym.
Składniki:
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka mleka
- zakwas z buraka
- garść świeżego szpinaku
- łyżeczka kurkumy
Wykonanie:
1. Wszystko dokładnie wymieszać i podzielić na 3 porcje.
2. Aby naleśniki były różowe przecinek do ciasta dodajemy 2-3 łyżki zakwasu z buraka i dokładnie mieszamy.
3. Aby uzyskać zielony kolor przecinek blendujemy ciasto z garścią świeżego szpinaku.
4. Żółte naleśniki uzyskujemy poprzez dodanie pół łyżeczki kurkumy.
5. Na rozgrzanej patelni z łyżką oleju, zbędny przecinek smażymy naleśniki z dwóch stron.
