Przepis na Naleśniki. Naleśniki na słodko i na słono. Najlepsze i... kolorowe przepisy

Kazimierz Król
Nazwa naleśniki, wywodzi się od wyrazów: "nalewać" i "maślanka". Nie można jednoznacznie określić, gdzie narodził się pomysł na to danie. Mówi się, że już w starożytnym Rzymie na kamień wylewano mieszankę jajek, mąki i mleka. Jakie są jednak obecnie najlepsze przepisy? Zobaczcie poniżej.

Klasyczne naleśniki na słodko - przepis

Jest to podstawowy i najpopularniejszy przepis, przekazywany z pokolenia na pokolenie.

Składniki:

  • 1 szklankę mąki pszennej
  • 1 szklankę mleka
  • 1/3 szklankę wody gazowanej
  • jajko
  • 1 łyżeczkę cukru
  • 1 łyżkę oleju i szczyptę soli

Wykonanie:
1. Na jednolitą masę mieszamy: mąkę, mleko, wodę, cukier, jajko, olej oraz szczyptę soli.
2. Ciasto powinno odstać od 5 do 10 minut.
3. Następnie na patelnię dajemy łyżkę oleju i równomiernie rozprowadzamy na niej ciasto.
4. Po około 2 minutach, przerzucamy naleśnika na druga stronę.

Przepis na Naleśniki. Naleśniki na słodko i na słono. Najlepsze i... kolorowe przepisy
pixabay

Naleśniki na słono - przepis

Niemalże od razu przepis na klasycznego, słodkiego naleśnika znalazł swoją równie popularną odmianę - na słono! Oto pomysł na wytrawnego zawijasa ze szpinakiem w sosie pomidorowym i mozarellą.

Składniki:

  • sos pomidorowy (kupny)
  • mozarella

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki wody gazowanej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju

Farsz:

  • mrożony szpinak w liściach
  • ser biały- według uznania
  • ząbek czosnku
  • sól i pieprz- do smaku

Wykonanie:
1. Należy wymieszać wszystkie składniki na ciasto, aż powstanie gładka masa i usmażyć z dwóch stron na patelni polanej wcześniej olejem.
2. Farsz - na patelni rozpuścić masło, dodać rozmrożony szpinak i resztę składników.
3. Następnie należy posmarować naleśniki przygotowanym nadzieniem i zwinąć w dowolny sposób.
4. Przekładamy je do pojemnika żaroodpornego i polewamy sosem pomidorowym.
5. Posypujemy startym serem mozarella ( żółty również się sprawdzi), i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180° na ok.20 minut.

Naleśniki bezglutenowe oraz naleśniki bez mleka i jajek - przepis

Z upływem czasu zaczęto modyfikować podstawowy przepis na naleśniki tak, aby osoby z alergiami również mogły cieszyć się ich smakiem. Nietolerancja glutenu, mleka czy jajek nie stanowi już żadnej przeszkody!

Bezglutenowe
Składniki:

  • 100 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 40 g mąki owsianej (bezglutenowej)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 ml wody
  • 200 ml mleka
  • 4 jajka
  • 40 g masła
  • szczypta soli

Wykonanie:
1. Masło rozpuść w garnuszku, a następnie wszystkie składniki połączyć dokładnie za pomocą miksera lub blendera.
2. Na patelni rozpuścić masło.
3. Ciasto smażyć z dwóch stron do zrumienienia.
Jeżeli zauważysz, że ciasto gęstnieje w trakcie przygotowywania, dodaj trochę więcej mleka lub wody aby zachować konsystencję.

Przepis na Naleśniki. Naleśniki na słodko i na słono. Najlepsze i... kolorowe przepisy
pixabay

Bez mleka i jajek
Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1,5 – 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej, szczypta soli.

Sposób przygotowania jest identyczny, jak w wersji klasycznej. Naleśniki z tego przepisu są troszkę twardsze niż te z mlekiem i jajkami, jednak po przeczekaniu chwili pomiędzy usmażeniem, a zjedzeniem, miękną i są gotowe do degustacji.

Kolorowe naleśniki - przepis

Kolejnym etapem ewolucji przepisu na naleśniki stał się pomysł na kolorowe placki! Z racji na modny, zdrowy tryb życia nasz przepis jest w 100% naturalny, bez użycia żadnych sztucznych barwników. Taka forma z pewnością zrobi wrażenie nie tylko na dzieciach, ale i niejednym dorosłym.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • zakwas z buraka
  • garść świeżego szpinaku
  • łyżeczka kurkumy

Wykonanie:
1. Wszystko dokładnie wymieszać i podzielić na 3 porcje.
2. Aby naleśniki były różowe przecinek do ciasta dodajemy 2-3 łyżki zakwasu z buraka i dokładnie mieszamy.
3. Aby uzyskać zielony kolor przecinek blendujemy ciasto z garścią świeżego szpinaku.
4. Żółte naleśniki uzyskujemy poprzez dodanie pół łyżeczki kurkumy.
5. Na rozgrzanej patelni z łyżką oleju, zbędny przecinek smażymy naleśniki z dwóch stron.

Jak sposób parzenia kawy wpływa na jej właściwości?

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3