Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na Naleśniki. Naleśniki na słodko i na słono. Najlepsze i... kolorowe przepisy

Kazimierz Król
Nazwa naleśniki, wywodzi się od wyrazów: "nalewać" i "maślanka". Nie można jednoznacznie określić, gdzie narodził się pomysł na to danie. Mówi się, że już w starożytnym Rzymie na kamień wylewano mieszankę jajek, mąki i mleka. Jakie są jednak obecnie najlepsze przepisy? Zobaczcie poniżej.

Klasyczne naleśniki na słodko - przepis

Jest to podstawowy i najpopularniejszy przepis, przekazywany z pokolenia na pokolenie.

Składniki:

  • 1 szklankę mąki pszennej
  • 1 szklankę mleka
  • 1/3 szklankę wody gazowanej
  • jajko
  • 1 łyżeczkę cukru
  • 1 łyżkę oleju i szczyptę soli

Wykonanie:
1. Na jednolitą masę mieszamy: mąkę, mleko, wodę, cukier, jajko, olej oraz szczyptę soli.
2. Ciasto powinno odstać od 5 do 10 minut.
3. Następnie na patelnię dajemy łyżkę oleju i równomiernie rozprowadzamy na niej ciasto.
4. Po około 2 minutach, przerzucamy naleśnika na druga stronę.

Przepis na Naleśniki. Naleśniki na słodko i na słono. Najlepsze i... kolorowe przepisy
pixabay

Naleśniki na słono - przepis

Niemalże od razu przepis na klasycznego, słodkiego naleśnika znalazł swoją równie popularną odmianę - na słono! Oto pomysł na wytrawnego zawijasa ze szpinakiem w sosie pomidorowym i mozarellą.

Składniki:

  • sos pomidorowy (kupny)
  • mozarella

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki wody gazowanej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju

Farsz:

  • mrożony szpinak w liściach
  • ser biały- według uznania
  • ząbek czosnku
  • sól i pieprz- do smaku

Wykonanie:
1. Należy wymieszać wszystkie składniki na ciasto, aż powstanie gładka masa i usmażyć z dwóch stron na patelni polanej wcześniej olejem.
2. Farsz - na patelni rozpuścić masło, dodać rozmrożony szpinak i resztę składników.
3. Następnie należy posmarować naleśniki przygotowanym nadzieniem i zwinąć w dowolny sposób.
4. Przekładamy je do pojemnika żaroodpornego i polewamy sosem pomidorowym.
5. Posypujemy startym serem mozarella ( żółty również się sprawdzi), i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180° na ok.20 minut.

Naleśniki bezglutenowe oraz naleśniki bez mleka i jajek - przepis

Z upływem czasu zaczęto modyfikować podstawowy przepis na naleśniki tak, aby osoby z alergiami również mogły cieszyć się ich smakiem. Nietolerancja glutenu, mleka czy jajek nie stanowi już żadnej przeszkody!

Bezglutenowe
Składniki:

  • 100 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 40 g mąki owsianej (bezglutenowej)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 ml wody
  • 200 ml mleka
  • 4 jajka
  • 40 g masła
  • szczypta soli

Wykonanie:
1. Masło rozpuść w garnuszku, a następnie wszystkie składniki połączyć dokładnie za pomocą miksera lub blendera.
2. Na patelni rozpuścić masło.
3. Ciasto smażyć z dwóch stron do zrumienienia.
Jeżeli zauważysz, że ciasto gęstnieje w trakcie przygotowywania, dodaj trochę więcej mleka lub wody aby zachować konsystencję.

Przepis na Naleśniki. Naleśniki na słodko i na słono. Najlepsze i... kolorowe przepisy
pixabay

Bez mleka i jajek
Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1,5 – 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej, szczypta soli.

Sposób przygotowania jest identyczny, jak w wersji klasycznej. Naleśniki z tego przepisu są troszkę twardsze niż te z mlekiem i jajkami, jednak po przeczekaniu chwili pomiędzy usmażeniem, a zjedzeniem, miękną i są gotowe do degustacji.

Kolorowe naleśniki - przepis

Kolejnym etapem ewolucji przepisu na naleśniki stał się pomysł na kolorowe placki! Z racji na modny, zdrowy tryb życia nasz przepis jest w 100% naturalny, bez użycia żadnych sztucznych barwników. Taka forma z pewnością zrobi wrażenie nie tylko na dzieciach, ale i niejednym dorosłym.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • zakwas z buraka
  • garść świeżego szpinaku
  • łyżeczka kurkumy

Wykonanie:
1. Wszystko dokładnie wymieszać i podzielić na 3 porcje.
2. Aby naleśniki były różowe przecinek do ciasta dodajemy 2-3 łyżki zakwasu z buraka i dokładnie mieszamy.
3. Aby uzyskać zielony kolor przecinek blendujemy ciasto z garścią świeżego szpinaku.
4. Żółte naleśniki uzyskujemy poprzez dodanie pół łyżeczki kurkumy.
5. Na rozgrzanej patelni z łyżką oleju, zbędny przecinek smażymy naleśniki z dwóch stron.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska