Przygotowanie zupy szczawiowej jest bardzo proste. Ma ona kwaskowato-śmietankowy smak. Nie można jeszcze dostać świeżego szczawiu, ale w sklepach jest szczaw mrożony i pasteryzowany w słoikach. Szczawiową gotuje się na wywarze mięsnym, najlepiej wieprzowo-drobiowym, np. na żeberkach i skrzydełkach kurczęcych lub indyczych. Ale można też zastąpić je ćwiartką kostki masła.
Składniki
- 500 g żeberek wieprzowych
- 3 skrzydełka kurze lub jedno indycze
- włoszczyzna
- 300 g szczawiu
- 250 g śmietany 18 procent
- łyżeczka mąki
- 3 listki laurowe
- 3 ziela angielskie
- sól
- pieprz czarny
- 5 kromek czerstwego chleba
- 2 łyżki oleju
- 3 jaka
Przygotowanie
Zalewamy mięso około dwoma litrami wody. Gotujemy z łyżką soli, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Po odszumowaniu wywaru dodajemy włoszczyznę. Gdy warzywa zmiękną, wyjmujemy je i mięso albo odlewamy wywar do innego garnka. Dodajemy do niego szczaw, a następnie śmietanę wymieszaną z łyżką mąki.
Na blachę wykładamy kostki (1,5 cm x 1,5 cm) czerstwego chleba. Polewamy je olejem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez ok. 10 minut.
Jajka gotujemy na półtwardo, czyli przez 3 minuty od zagotowania.
Zupę podajemy z jajkami pokrojonymi w połówki lub ćwiartki. Ozdobą będą kwiaty. Można zastosować świeże kwiaty forsycji. Zupa będzie wyglądała jak wielkanocny stroik.
