Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Szczawiowa z grzankami i jajkiem, prosta i smaczna alternatywa dla wielkanocnego żuru

Agnieszka Romanowicz
Agnieszka Romanowicz
Zupę szczawiową podajemy z jajkami pokrojonymi w połówki lub ćwiartki oraz z grzankami. Ozdobą będą kwiaty. Można zastosować świeże kwiaty forsycji. Zupa będzie wyglądała jak wielkanocny stroik.
Zupę szczawiową podajemy z jajkami pokrojonymi w połówki lub ćwiartki oraz z grzankami. Ozdobą będą kwiaty. Można zastosować świeże kwiaty forsycji. Zupa będzie wyglądała jak wielkanocny stroik. Pixabay
Zupa na żytnim zakwasie jest w kanonie potraw wielkanocnych, ale nie każdy lubi żurek. Czym go zastąpić? Można podać zupę szczawiową. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, ma kwaskowato-śmietankowy smak. Zielona esencja serwowana ze święconym jajkiem i kwiatami odnajdzie się na świątecznym stole.

Przygotowanie zupy szczawiowej jest bardzo proste. Ma ona kwaskowato-śmietankowy smak. Nie można jeszcze dostać świeżego szczawiu, ale w sklepach jest szczaw mrożony i pasteryzowany w słoikach. Szczawiową gotuje się na wywarze mięsnym, najlepiej wieprzowo-drobiowym, np. na żeberkach i skrzydełkach kurczęcych lub indyczych. Ale można też zastąpić je ćwiartką kostki masła.

Składniki

  • 500 g żeberek wieprzowych
  • 3 skrzydełka kurze lub jedno indycze
  • włoszczyzna
  • 300 g szczawiu
  • 250 g śmietany 18 procent
  • łyżeczka mąki
  • 3 listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • sól
  • pieprz czarny
  • 5 kromek czerstwego chleba
  • 2 łyżki oleju
  • 3 jaka

Przygotowanie
Zalewamy mięso około dwoma litrami wody. Gotujemy z łyżką soli, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Po odszumowaniu wywaru dodajemy włoszczyznę. Gdy warzywa zmiękną, wyjmujemy je i mięso albo odlewamy wywar do innego garnka. Dodajemy do niego szczaw, a następnie śmietanę wymieszaną z łyżką mąki.

Na blachę wykładamy kostki (1,5 cm x 1,5 cm) czerstwego chleba. Polewamy je olejem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez ok. 10 minut.
Jajka gotujemy na półtwardo, czyli przez 3 minuty od zagotowania.
Zupę podajemy z jajkami pokrojonymi w połówki lub ćwiartki. Ozdobą będą kwiaty. Można zastosować świeże kwiaty forsycji. Zupa będzie wyglądała jak wielkanocny stroik.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska