Składniki:
4 kg wieprzowiny (z łopatki, karkówki, z szynki)
1 kg wołowiny bez błon
75 dag słoniny
10-15 dag soli
1 dag saletry
5 g pieprzu
5 g gorczycy grubo tłuczonej
parę ziaren zmielonego ziela angielskiego
2 ząbki czosnku (roztartego solą)
jelita
Ruszył konkurs "Gotowanie z Pomorską". Baw się z nami zgłoszenia przyjmujemy do 10.11.2011.
3/4 wołowiny pokrajać w cienkie plastry, potem w nieduże paseczki. Pozostałą część wołowiny i wieprzowiny zemleć, dodać saletrę i sól, dobrze wymieszać i pozostawić na kilka godzin.
Następnie dodać zmielone korzenie i czosnek, wymieszać i zostawić do macerowania. Mięso dobrze wyrobić, tak żeby wytworzyła się jednolita masa.
Napełnić ściśle jelita, uważając by nie wpychać powietrza (powietrze można usuną nakłuwając jelito szpilką). Końce kiełbas związać.
Gotowe kiełbasy powiesić na drążku. do obsuszenia. Następnie kiełbasy wędzić w zimnym dymie przez 5 dni (po kilka godzin dziennie). Kiełbasy można przygotować bez dodatku mięsa wołowego (ja dodaje piersi indycze swojego chowu) lub zwiększyć proporcjonalnie ilość słoniny.
Uwędzone kiełbasy przetrzymywać w pozycji wiszącej w zimnym przewiewnym pomieszczeniu zabezpieczonym od światła.
Czytaj e-wydanie »