Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

"Gotuj z Pomorską": Naleśniki wegetariańskie [przepis Czytelnika]

Jakub Okonek (opr. ska)
Naleśniki wegetariańskie
Naleśniki wegetariańskie Jakub Okonek
Naleśniki wegetariańskie to bardzo wygodne danie - pisze pan Jakub i dodaje: - Można je przygotować dzień wcześniej. Potrawa jest syta i dobrze smakuje z winem, dlatego śmiało można ją podać nawet na kolację we dwoje.

Składniki:

półtora szklanki mąki
2 jaja
szklanka mleka
szklanka wody
20 dag pieczarek
1 pomidor
1 ogórek kiszony
małą cebulka czerwona
5 dag startego sera żółtego
mała puszka kukurydzy
3 łyżki majonezu
3 łyżki śmietany 12 % lub jogurt naturalny
płaska łyżeczka sproszkowany czosnek

Ruszył konkurs "Gotowanie z Pomorską". Baw się z nami zgłoszenia przyjmujemy do 10.11.2011.
Do mleka dodać rozbite jaja i przesianą mąkę.

Składniki starannie rozbić, aby nie było grudek, a następnie dodać wodę, sól i dobrze rozmieszać.Usmażyć naleśniki.Przygotować nadzienie:pokroić pieczarki, usmażyć,przestudzić.

Dodać pokrojony w cienkie plasterki ogórek, pomidor i cebulkę, kukurydzę i starty ser.

Całość doprawić solą i pieprzem, można dodać pociętą natkę pietruszki.

Nadzienie nakładać na naleśnik, a następnie złożyć go w kopertę. Danie najlepiej podawać z sosem czosnkowym: wymieszać majonez ze śmietaną i startym czosnkiem. Sos można zastąpić ketchupem.

Czytaj e-wydanie »

Nieruchomości z Twojego regionu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska