MKTG SR - pasek na kartach artykułów

"Gotuj z Pomorską": Przysmak z gruszkami [przepis Czytelniczki]

Barbara Kaczmarek (opr. ska)
Gruszki obrać, przekroić połówki, wydrążyć gniazda nasienne, zagotować około 2 szkl. wody ze skórką cytrynową lub pomarańczową i 2 łyżki cukru.
Gruszki obrać, przekroić połówki, wydrążyć gniazda nasienne, zagotować około 2 szkl. wody ze skórką cytrynową lub pomarańczową i 2 łyżki cukru. sxc.hu
- Znalazłam kilka przepisów mojej babci - mówi pani Barbara i dodaje: - Z biegiem czasu je udoskonalałam. Produkty, z których się je robi są dostępne w każdym sklepie, a sposób przyrządzenia dań jest bardzo łatwy.

Składninki:

4 duże gruszki
5 łyżek cukru
skórka pomarańczowa lub z cytryny
2 żółtka
3/4 szkl. mleka lub
1/2 szkl. mleka i 1/4 szkl. śmietany
1 1/2 łyżki kakao
cukier waniliowy

Ruszył konkurs "Gotowanie z Pomorską". Baw się z nami zgłoszenia przyjmujemy do 10.11.2011.
Gruszki obrać, przekroić połówki, wydrążyć gniazda nasienne, zagotować około 2 szkl. wody ze skórką cytrynową lub pomarańczową i 2 łyżki cukru.

Do wrzącego syropu włożyć gruszki. Ugotować odcedzić, ułożyć na salaterce, żółtka utrzeć z cukrem (2 łyżki). Kakao wymieszać z łyżką cukru dodając 2-3 łyżki mleka lub śmietanki.

Pozostałe mleko ze śmietanką zagotować, mieszając dodać kakao gdy ponownie zawrze odstawić i od razu wlewać w trakcie mieszania do ubitych żółtek, dodać zapach waniliowy.

Gorącym sosem zalać gruszki. Przykryć, pozostawić do ostygnięcia. Następnie oziębić w lodówce.

Czytaj e-wydanie »

Nieruchomości z Twojego regionu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska