Składninki:
4 duże gruszki
5 łyżek cukru
skórka pomarańczowa lub z cytryny
2 żółtka
3/4 szkl. mleka lub
1/2 szkl. mleka i 1/4 szkl. śmietany
1 1/2 łyżki kakao
cukier waniliowy
Ruszył konkurs "Gotowanie z Pomorską". Baw się z nami zgłoszenia przyjmujemy do 10.11.2011.
Gruszki obrać, przekroić połówki, wydrążyć gniazda nasienne, zagotować około 2 szkl. wody ze skórką cytrynową lub pomarańczową i 2 łyżki cukru.
Do wrzącego syropu włożyć gruszki. Ugotować odcedzić, ułożyć na salaterce, żółtka utrzeć z cukrem (2 łyżki). Kakao wymieszać z łyżką cukru dodając 2-3 łyżki mleka lub śmietanki.
Pozostałe mleko ze śmietanką zagotować, mieszając dodać kakao gdy ponownie zawrze odstawić i od razu wlewać w trakcie mieszania do ubitych żółtek, dodać zapach waniliowy.
Gorącym sosem zalać gruszki. Przykryć, pozostawić do ostygnięcia. Następnie oziębić w lodówce.
Czytaj e-wydanie »