Składniki:
20 dag mąki
2 jajka
szklanka mleka
3 łyżki maku
5 dag margaryny
sól
50 dag truskawek
szklanka śmietany
4 żółtka
10 dag cukru pudru
cukier waniliowy
Ruszył konkurs "Gotowanie z Pomorską". Baw się z nami zgłoszenia przyjmujemy do 10.11.2011.
Mąkę, jajka, mak, szczyptę soli, mleko i szklankę wody zmiksować na gładkie ciasto.
Margarynę roztopić, ostudzić, wlać do ciasta, wymieszać.
Porcje ciasta wlewać na rozgrzaną patelnie i smażyć na rumiano z obu stron. gotowe naleśniki trzymać w cieple. Truskawki opłukać, oczyścić z szypułek, pokroić na kawałki.
Żółtka i cukier puder ubić na parze. Ostudzić. Dodać śmietanę, cukier waniliowy oraz truskawki ostrożnie wymieszać. Naleśniki posmarować kremem i składać chusteczki.
Czytaj e-wydanie »