https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

"Gotuj z Pomorską": Kurczak pod pierzynką [przepis Czytelniczki]

Moniak Gajewska (opr. ska)
Kurczak pod pierzynką
Kurczak pod pierzynką Moniak Gajewska
Przepis pani Moniki Gajewskiej na kurczaka pod pierzynką.

Składniki:

2 duże piersi kurczaka
majonez
30 dag sera żółtego
marynata klasyczna
sól
pieprz

Ruszył konkurs "Gotowanie z Pomorską". Baw się z nami zgłoszenia przyjmujemy do 10.11.2011.
Mięso lekko rozbić.

Każdą połówkę piersi rozdzielić na dwie części. Następnie mięso posolić, popieprzyć, posypać marynatą i odstawić do lodówki na 2 godziny.

Na rozgrzanym oleju obsmażyć z obu stron kawałki mięsa, a potem dusić pod przykryciem aż do miękkości. Na schłodzone mięso nałożyć łyżką "kleks" majonezu, tak aby nie spływał z mięsa. Następnie obsypać mięso startym serem dokładnie zakrywając majonez.

Tak przygotowane mięso włożyć do rozgrzanego do około 200 stopni piekarnika. Piec do momentu rozpuszczenia sera. Podawać na gorąco z frytkami i surówką. Potrawa dobrze smakuje także podana na zimno jako przystawka.

Czytaj e-wydanie »

Nieruchomości z Twojego regionu

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska