Składniki:
2 duże piersi kurczaka
majonez
30 dag sera żółtego
marynata klasyczna
sól
pieprz
Ruszył konkurs "Gotowanie z Pomorską". Baw się z nami zgłoszenia przyjmujemy do 10.11.2011.
Mięso lekko rozbić.
Każdą połówkę piersi rozdzielić na dwie części. Następnie mięso posolić, popieprzyć, posypać marynatą i odstawić do lodówki na 2 godziny.
Na rozgrzanym oleju obsmażyć z obu stron kawałki mięsa, a potem dusić pod przykryciem aż do miękkości. Na schłodzone mięso nałożyć łyżką "kleks" majonezu, tak aby nie spływał z mięsa. Następnie obsypać mięso startym serem dokładnie zakrywając majonez.
Tak przygotowane mięso włożyć do rozgrzanego do około 200 stopni piekarnika. Piec do momentu rozpuszczenia sera. Podawać na gorąco z frytkami i surówką. Potrawa dobrze smakuje także podana na zimno jako przystawka.
Czytaj e-wydanie »