Grillowane kiełbaski z czosnkiem - przepis
Składniki:
- 8 kiełbasek
- 4 duże ząbki czosnku
- przyprawa do grilla
Przygotowanie:
1. Obierz czosnek i posiekaj go.
2. Kiełbaski głęboko ponacinaj, posyp przyprawą, nacięcia nafaszeruj czosnkiem.
3. Rozgrzej grill ogrodowy, ułóż kiełbaski na ruszcie.
4. Grilluj kiełbaski przez 15 minut często obracając.
5. Grillowane kiełbaski podawaj w towarzystwie sosów i surówek.
Wegetariańskie „kiełbaski” z grilla - przepis
Składniki:
- łyżka oleju słonecznikowego
- 1 mała cebula
- 30dag pieczarek
- pół papryki czerwonej
- 40dag fasoli cannolini
- 1 2/3 szklanki bułki tartej
- szklanka startego żółtego sera
- łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 żółtko
- pół szklanki mąki
- papryka słodka i ostra
- pieprz i sól
Przygotowanie:
1. Na oleju podsmaż posiekaną cebulę, drobno pokrojone pieczarki i paprykę.
2. Odcedzoną i opłukaną fasolę przełóż do miski i rozgnieć widelcem. Dodaj do niej usmażone pieczarki, paprykę i cebulę oraz bułkę tartą, ser, zioła i żółtko, wymieszaj i dopraw do smaku.
3. Z masy uformuj „kiełbaski”, obtocz je z każdej strony w mące, wstaw do lodówki na minimum pół godziny.
4. Rozgrzej grill ogrodowy. Ułóż „kiełbaski” na ruszcie na naoliwionych kawałkach podziurawionej folii aluminiowej, grilluj przez około 15 minut co jakiś czas obracając.
Zobacz także: Grillowanie warzywa ze smakowymi majonezami
Kiełbaski z grilla w marynacie - przepis
Składniki :
- 4 kiełbaski (np. śląskie)
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki musztardy francuskiej
- 2 łyżki oliwy
Przygotowanie :
1. Do miski wlej miód, oliwę i musztardę.
2. Kiełbaski natnij i obtocz w marynacie. Włóż do lodówki na 1-2 godziny.
3. Smaż na rozgrzanym grillu z dwóch stron. Podawaj gorące.
Grillowane szaszłyki łososiowe z warzywami - przepis Magdaleny Gessler
Składniki:
- filet z łososia - 200 g
- żółta papryka
- czerwona papryka
- cukinia
- cytryny
- oliwa
- sól i pieprz
Przygotowanie:
1. Papryki pokroić w spore kawałki, cukinie w niezbyt grube plastry. Łososia w kawałki (usuwając uważnie ewentualne ości).
2. Nadziać na szpadki na przemian warzywa i łososia. Posmarować oliwą.
3. Zgrillować. Gotowe szaszłyki pokropić sokiem z cytryny, posolić, posypać pieprzem. Uwaga: łosoś będzie gotowy, gdy warzywa pozostaną jeszcze jędrne.
Zerknij też na ten przepis: Grillowany kurczak w miodowo-musztardowej marynacie
Grillowane kiełbaski w piwie - przepis Ewy Wachowicz
Składniki:
- 1 kg - kiełbasy
- ¼ szklanki - piwa
- 2 łyżeczki - przyprawy kiełbaski w piwie
- 2 łyżki - oliwy
Przygotowanie:
1. Kiełbasę podzielić na porcje i naciąć (jeśli kiełbaski są nieduże, nie trzeba ich porcjować).
2. Przyprawę wymieszać z piwem i oliwą.
3. Kiełbaski ułożyć na rozgrzanym ruszcie i upiec, smarując od czasu do czasu piwną marynatą.
źródło: zgrilla.pl, przyslijprzepis.pl, gotowanie.onet.pl, ewawachowicz.pl
