Składniki:
4-5 ziemniaków
jogurt naturalny
majonez
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
ser żółty
20 dag pieczarek
papryka czerwona
filet z piersi kurczaka
cebula
odrobina tłuszczu do smażenia
sól
pieprz
Brokuł
Ruszył konkurs "Gotowanie z Pomorską". Baw się z nami zgłoszenia przyjmujemy do 10.11.2011.
Zapiekankę układamy warstwami.
Przygotowujemy naczynie żaroodporne.
Na dno naczynia wykładamy pokrojone w plastry surowe ziemniaki (patrz pkt.1) następna warstwa to sos (patrz pkt. 2 )jogurt mieszamy z majonezem do tego dodajemy czosnek (rozdrobniony przez wyciskacz specjalny do czosnku) oraz pietruszkę (posiekaną) i ser starty na tarce o małych oczkach. Całość mieszamy i wylewamy na ziemniaki.
Kolejna warstwa (patrz pkt.3) Myjemy i obieramy pieczarki kroimy w kostkę również to samo robimy z papryką i filetem który najlepiej doprawić specjalną przyprawą do kurczaka lub Vegetą.
Cebulę kroimy w kosteczkę całość smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu do miękkości. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Uzyskany farsz wykładamy na sos.
Na farsz układamy surowy brokuł i całość posypujemy ( startym na tarce o dużych oczkach) serem żółtym.
Pieczemy ok. 40 min w 190st. C w piekarniku gazowym
Czytaj e-wydanie »