Zobacz wideo: Lista tradycyjnych potraw wigilijnych
Świetnym zamiennikiem mięsa okaże się ciecierzyca, która wraz z kaszą gryczaną, cebulką, czosnkiem, pieczarkami, suszoną żurawiną i śliwkami stworzy delikatną pasztetową masę. Dodatek w postaci suszonych owoców wzbogaci smak potrawy i nada jej wykwintnego charakteru. Żurawina będzie się świetnie komponować także w kolejnej wege wersji - z kaszą jaglaną i kiszoną kapustą, osładzając całość.
Często bez dodatku mięsa nie wyobrażamy sobie także staropolskiego bigosu - to istny klasyk podczas świątecznego ucztowania. Tymczasem do obowiązkowej kiszonej kapusty możemy dodać tofu, suszone: grzyby, śliwki i pomidory oraz rozmaite zioła, a zyskamy tradycyjną potrawę w nowoczesnym wydaniu. Tak przygotowane danie możemy z powodzeniem podać - w zależności od preferencji kulinarnych - z razowych chlebem bądź ziemniakami.
Nie przegap
Ciekawą alternatywą dla mięsnego bigosu będzie także wariant z boczniakami, białą kapustą, zieloną soczewicą, jabłkiem i czerwonym wytrawnym winem. Smak całości podkreślą przyprawy: cząber, kolendra, gorczyca, tymianek, kminek i jałowiec.
W wersji wege możemy też przygotować pierogi na pierwszy czy drugi dzień świąt. Zamiast mięsa dodajmy szpinak.
Katarzyna Głębocka, ekspert marki Eisberg, przekonuje, że wegetariańskie święta wcale nie muszą oznaczać odejścia od klasyki i rezygnacji z tradycyjnych dań.
- Niekiedy wystarczy naprawdę nieznacznie zmodyfikować pierwotny bożonarodzeniowy przepis, by odpowiadał zwolennikom diety wegetariańskiej. Najlepszym przykładem są pierogi z farszem na bazie szpinaku - mniej kaloryczna alternatywa dla wersji mięsnej. Delikatne i lekkie pierogi ze szpinakiem wprowadzą ciekawą odmianę na wigilijny stół ciesząc podniebienia wymagających smakoszy. Nie tylko tych, którzy jednoznacznie opowiadają się za opcją wege - podsumowuje Katarzyna Głębocka.
