Spotka tam przy okazji wielu ciekawych ludzi, np. Ramazana Asyłgzaużyna, piętnaste pokolenie bartników z Baszkirii.
Podczas drugiego w Grucznie (nad Wisłą, koło Świecia) Festiwalu Smaku zaprezentowane będą produkty, które przetrwały dzięki ludziom i ich pasjom.
Potrawy tatarskie, pasztety z grzybami, wędzone żeberka z borowikami, gomółki, pierogi litewskie, owcze sery z Mazur, dżemy z zielonych pomidorów, strażacka grochówka i nalewki, np. pigwowa, gruszkowa, kresowa czy z owoców jałowca, a na to wszystko wina francuskie i miody pitne - to zaledwie kilka zgłoszonych propozycji. Która potrawa zdobędzie prestiżowy tytuł "Smak Roku"?
Niepowtarzalna woń arcydzięgla
Nalewki rywalizują w specjalnym turnieju. - Tradycja sporządzania nalewek jest w Polsce bardzo bogata - zauważa Jarosław Pająkowski, prezes Towarzystwa Przyjaciół Dolnej Wisły, organizatora Festiwalu. - Niestety, wiele przepisów znają już tylko nieliczni koneserzy. Założeniem Festiwalu Smaku jest też ochrona tych, często bardzo starych receptur.
Na Festiwalu rozgościło się też Święto Miodu. Tegoroczne będzie szczególne, bowiem wśród wielu miodów tradycyjnych, pojawi się w Grucznie starodawny miód z barci. Przywieźli go bartnicy z Baszkirii, autonomicznej republiki wchodzącej w skład Federacji Rosyjskiej.
Ekskluzywny miód barciowy
Ramazan Asyłgzaużyn reprezentuje 15. pokolenie baszkirskich bartników. Urodził się i mieszka w baszkirskiej wiosce Galiakbierowo. Pracuje w rezerwacie Szulgan-Tasz, gdzie pod ochroną znajduje się dzika pszczoła burzjanka. - Trzeba dbać o dzikie pszczoły, bo głównie one gnieżdżą się w barciach - wyjaśnia Tatiana Baranowska, tłumaczka Ramazana. - Wiem, że w Polsce prawie wyginęły. Jest nawet powiedzenie, że w okolice, gdzie uda się odtworzyć dzikie roje, kiedyś powrócą niedźwiedzie.
Podczas Festiwalu Smaku, Ramazan i jego kolega Michaił Kosarew, dyrektor rezerwatu Szulgan-Tasz, pokażą sposoby zakładania barci. Ich precyzja i sprawność są godne pozazdroszczenia. Bez problemu wspinają się po drzewach, obwiązani jedynie kieramem - pasem z wołowej skóry. W Grucznie pokażą, jak zrobić kałody. - Nie są to typowe barcie, bo te drąży się w drzewach - wyjaśnia Tatiana Baranowska. - Kałody to bale, które mocuje się na pniach.Wysoko: od czterech do szesnastu metrów na ziemią, żeby do miodu nie dostały się niedźwiedzie. Kałody można przenosić.
Jeśli w kałodach, które dziś i jutro powstaną w Grucznie, zadomowią się pszczoły, wytworzony przez nie miód będzie można posmakować dopiero po roku. - Jest zasada, że pierwszy zostawia się pszczołom - tłumaczy Tatiana.
Miód z barci kosztuje w Rosji 10 razy więcej niż tradycyjny. Różni się smakiem i konsystencją - jest twardszy, bo zawiera pyłki i wosk. Zadbana barć przetrwa nawet 150 lat, kałoda - 30 lat.
Festiwal doceniony przez fachowców
- Festiwal Smaku w Grucznie, według "Przekroju", został uznany za jedną z ciekawszych, letnich imprez plenerowych w Polsce
- Festiwalem interesuje się międzynarodowa organizacja "Slowfood"
Powstała w 1986 roku we Włoszech, chroni niewielkich regionalnych producentów żywności - szczególnie oryginalnej, produkowanej w sposób niespotykany, tradycyjnej, zdrowej i zagrożonej zniknięciem w wyniku coraz bardziej natarczywej ekspansji tego,co znane jest jako fast food.
Festiwal Smaku w Grucznie zorganizowano w ramach ósmej edycji Lata w Parkach Krajobrazowych. Patronuje mu Kujawsko- Pomorski Urząd Marszałkowski i honorowo - wojewoda kujawsko -pomorski. Festiwal nie odbyłby się bez wsparcia finansowego ze strony urzędu marszałkowskiego, urzędu miejskiego w Świeciu i browaru Amber. Imprezie patronuje "Gazeta Pomorska".
Agnieszka Romanowicz
[email protected]
PROGRAM FESTIWALU SMAKU
Sobota
- godz. 12 - rozpoczęcie "Festiwalu Smaku" (uroczyste otwarcie - CAPELLA PRO MUSICA ANTIQUA z Tucholi wraz z grupą cyrkową )
- godz. 14 - pokazy:
- wirowania miodu
- wytapiania świec z wosku
- sprzętu pszczelarskiego
- produktów lokalnych
konkursy:
- rzut podkową do celu
- rzut workiem z sianem
- rzut burakiem do kipy
- inne atrakcje:
- pokaz musztry w wykonaniu Szwadronu Ułanów Nadwiślańskich
- pokaz wypasu owiec z udziałem psów pasterskich
- pokazy i konkursy dla dzieci
- punkt porad o miodach
- występy artystyczne: muzyka kresowa (zespół "Chłopaki ze Lwowa", Vladimir Syndyuk - ballady rosyjskie), występ Młodzieżowej Orkiestry Dętej "Promyki" z Gruczna,
- godz. 16 - rozpoczęcie "Turnieju Nalewek"
- godz. 17 - oficjalne otwarcie "Festiwalu Smaku"
- godz. 17.30 - prezentacja wystawców i produktów
- godz. 19 - biesiada przy muzyce reggae i muzyce klezmerskiej (zespół Freilach)
- godz. 20 - ogłoszenie wyników "Turnieju Nalewek"
- godz. 21 - zakończenie pierwszego dnia Festiwalu
Niedziela
- godz. 10 - pokazy:
- produktów lokalnych
- sprzętu pszczelarskiego
- wyciskania soków z owoców
- tradycyjnego wikliniarstwa
konkursy:
- rzut podkową do celu
- rzut workiem z sianem
- rzut burakiem do kipy
inne atrakcje:
- otwarcie wystawy "Dawne Gruczno i jego mieszkańcy" oraz wystawy poplenerowej "Rejs 2007" w Starym Młynie
- pokazy i konkursy dla dzieci
- prezentacja dawnych odmian roślin użytkowych
- pokaz wypasania owiec z udziałem psów pasterskich
godz. 12 - występy artystyczne
- Zespół Pieśni i Tańca Ziemi Bydgoskiej
- pieśni kresowe i orkiestry dęte, występ zespołu ludowego "Frantówki Bysławskie"
- godz. 16 - oficjalne zakończenie "Festiwalu Smaku"