https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Ten wyjątkowy grzyb coraz częściej wpada do koszyków grzybiarzy. Wiemy, gdzie go szukać

Anna Grochowina
Siedzuń sosnowy (Sparassis crispa), znany także jako "kozia broda" czy "szmaciak gałęzisty", jest grzybem o szczególnych walorach zdrowotnych
Siedzuń sosnowy (Sparassis crispa), znany także jako "kozia broda" czy "szmaciak gałęzisty", jest grzybem o szczególnych walorach zdrowotnych nadesłane
Z uwagi na swój oryginalny wygląd, nieprzypominający grzybów z kapeluszem, kozia broda może budzić wiele obaw przed spożyciem. Pozory mylą! Cechuje ją bowiem specyficzny smak, dzięki czemu świetnie sprawdzi się jako składnik wyszukanych potraw. Warto wspomnieć, że ten grzyb zaliczany jest do kategorii superfoods.

Siedzuń sosnowy (Sparassis crispa), znany także jako "kozia broda" czy "szmaciak gałęzisty", jest grzybem o szczególnych walorach zdrowotnych. 

Właściwości zdrowotne koziej brody

Kozia broda to grzyb, który zyskuje coraz większą popularność w medycynie naturalnej oraz w kuchni, głównie ze względu na swoje właściwości zdrowotne. Jest bogaty w witaminy, minerały czy antyoksydanty. Grzyb ten wykazuje właściwości przeciwzapalne, co może być korzystne w leczeniu różnych stanów zapalnych w organizmie. Ponadto może wspierać zdrowie układu pokarmowego, wykazując działanie ochronne na błonę śluzową żołądka i jelit. Zawiera związki, które pomagają w neutralizowaniu wolnych rodników, co może przyczynić się do ochrony komórek przed uszkodzeniami oksydacyjnymi. Kozia broda może wspierać regenerację neuronów i poprawiać funkcje kognitywne. Zawiera substancje, które mogą stymulować produkcję czynnika wzrostu nerwów (NGF). Może wspomagać odpowiedź immunologiczną organizmu, co jest ważne w utrzymaniu zdrowia szczególnie jesienią i zimą.

Walory smakowe koziej brody

Grzyb kozia broda jest ceniony nie tylko ze względu na swoje walory odżywcze, ale także smakowe. Można go wykorzystać w zupach, sosach, a także w różnych potrawach ryżowych i makaronowych. Kozia broda ma delikatny, orzechowy smak. Jej miąższ jest jędrny, a konsystencja przypomina nieco mięso. Kozią brodę można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów, chociaż zazwyczaj jest to składnik mniej popularny.

Oto kilka pomysłów, co można przyrządzić w kuchni z kozią brodą:

  • Można dodać ją do zup jako bulion. Warto ugotować ją na wolnym ogniu, aby wydobyć smak.

  • Kozią brodę można zmielić i wykorzystać jako składnik mięs.

  • Stanowi dodatek do potraw jednogarnkowych, dając dodatkowy smak.

  • Jest smacznym składnikiem farszu, łącząc się z innymi składnikami, takimi jak grzyby, cebula czy ser.

Należy pamiętać, że przed użyciem koziej brody należy ją dokładnie oczyścić i przygotować.

- Do 2014 kozia broda była pod ochroną. Uznawana jest za gatunek wymierający. Dość trudna do znalezienia, jednak da się, np. w Zajezierzu. Praktycznie co sezon trafiam na jakąś. Ale wiadomo, podgrzybek to to nie jest - mówi grzybiarz z Inowrocławia.

100 g suszonej koziej brody kosztuje ok. 75 zł, co oznacza, że za kilogram zapłacimy 750 zł.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Okiem Kielara odc. 14

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska