
Uczniowie "Gastronomika" podawali rewelacyjny kapuśniak
(fot. Daniel Dreyer)
Ale, spokojnie... Kto książki nie kupił, na pewno będzie miał ku temu jeszcze okazję, bo wydrukowano ją w nakładzie tysiąca egzemplarzy. Jeśli będzie taka potrzeba, kolejna partia publikacji trafi także do muzeum. Cenę rynkowa ustalono na 27 zł. Nie jest wygórowana za naprawdę ładnie wydaną książkę.
O tym, że tę pozycję - pierwotnie wydaną w 1915 roku przez wydawnictwo Wiktora Kulerskiego - warto mieć na swojej półce, podczas piątkowej promocji przekonywali m.in. Jarosław Dumanowski oraz Maciej Mazurkiewicz, historycy UMK zajmujący się m.in. historią żywności. To oni są autorami opracowania nowego wydania książki.
Największą atrakcją promocji była jednak degustacja. Uczniowie Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich serwowali przepyszny kapuśniak, a panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Krupocinie wyśmienitą zupę rybną. Obie zupy zostały przygotowane, oczywiście, według przepisów z książki kucharskiej Kulerskiego. Obie też zdobyły nagrody w niedawnym konkursie kulinarnym.
Kolejny konkurs kulinarny już w niedzielę, w pałacu Hanza w Rulewie. Tam z przepisami z 1915 roku zmierzą się mistrzowie kuchni.
Czytaj e-wydanie »