
Maliny mają wielu miłośników, ale należy korzystać też z malinowych liści, zawierających dużo witaminy C, garbniki, kwasy organiczne, śluzy i żywice. W województwie kujawsko-pomorskim maliny rosną na 86,04 hektarach. Producenci tych owoców muszą być czujni, bo maliny mają liczne choroby. Jakie? Sprawdźcie w naszej galerii.

Antraknoza maliny - grzyb poraża kwiaty, szypułki kwiatowe, działki kielicha, owoce i ogonki liściowe, liście oraz pędy. Początkowo widać drobne, purpurowe plamy, które powiększając się, stają się szarobiałe z fioletowo-czerwoną obwódką. W miejscu plam na pędach pojawiają się podłużne spękania kory, szczególnie głębokie na pędach dwuletnich.

Rdza maliny - poraża najczęściej liście, ale również ogonki liściowe, szypułki, działki kielicha, młode pędy i owoce. Pierwsze objawy rdzy maliny widoczne są wiosną, na przełomie maja i czerwca, na górnej stronie młodych liści, w postaci żółto-pomarańczowych czareczek wypełnionych zarodnikami grzyba. Pod koniec czerwca skupienia grzyba tworzą się też na dolnej stronie liści, czasami także na szypułkach, działkach kielicha i pestkowcach.

Biała plamistość liści maliny - pierwsze objawy występują na górnej stronie młodych liści w postaci ciemnozielonych, drobnych, prawie okrągłych plamek. W miarę rozwoju liści plamy powiększają się (niekiedy nawet do 6 mm) i stają się białoszare, wyraźnie odcięte od zdrowej tkanki. Silnie porażone liście żółkną i opadają.