
Zamieranie podstawy pędów maliny - w okresach kwitnienia i dojrzewania owoców dochodzi często do gwałtownego zamierania całych pędów, które łatwo wyłamują się na skutek uszkodzenia drewna. Na porażonej, martwej tkance tworzą się czarne, kuliste skupiska z czarnymi wyciekami.

Mączniak prawdziwy maliny - na górnej stronie porażonych liści pojawiają się jasnozielone plamy w obrębie których, na dolnej stronie liścia rozwija się biały, mączysty nalot grzybni i zarodników grzyba. Przyrosty pędów stają się długie i wąskie, liście na nich są skarłowaciałe i często wyginają się ku górze.

Szara pleśń maliny - jedna z najważniejszych chorób maliny, powoduje znaczne straty na plantacjach maliny, głównie z powodu zamierania kwiatów i pędów oraz gnicia owoców. W warunkach wysokiej wilgotności dochodzi do masowego porażenia kwiatów, w różnej fazie ich rozwoju. Na chorych owocach pojawiają się gnilne plamy, które pokrywają się charakterystycznym, szarym nalotem grzybni.

Przypąkowe zamieranie pędów maliny - na pędach, głównie w dolnej ich części, tworzą się brunatnofioletowe plamy powstające wokół pąków i u nasady liści. Przebarwienia te, wraz z rozwojem grzyba powiększają się, stają się rozległe, z czasem szare i często obejmują cały obwód pędu. Kora w porażonych miejscach pęka.