Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

„Izba” w Skrwilnie – z miłości do polskiej kuchni

Tomasz Błaszkiewicz
Tomasz Błaszkiewicz
nadesłane
„Izba” Kuchnia Polska w dwa lata stała się kultowym miejscem dla mieszkańców Skrwilna i okolic. W czym tkwi sekret sukcesu młodej restauracji?

„Izba” działa od grudnia 2017 roku. Przy ul. Rypińskiej w Skrwilnie można zjeść przede wszystkim smaczne dania kuchni polskiej, głównie obiady i lunche.

Najlepszy placek

– Naszym popisowym daniem jest placek po zbójnicku – opowiada właściciel Adam Nowakowski. – Trudno chwalić samego siebie, ale goście zapewniają, że nikt nie robi tak dobrego dania w całej okolicy. Wszystkie potrawy są świeże, nic nie mrozimy, nie podgrzewamy.

W ostatnich miesiącach „Izba” stała się kultowym miejscem dla mieszkańców Skrwilna i okolic. Chętnie zagląda zwłaszcza młodzież.

– Jestem przeciwniczką fast foodów, a wiadomo, że młodzież najchętniej kupuje kebaby czy pizze – mówi Justyna Nowakowska. – U nas tego nie, a mimo to nie brakuje młodych klientów. Myślę, że kuchnia to jedno, ale stworzyliśmy też odpowiednie miejsce do spotkań towarzyskich. Jest gdzie pójść, porozmawiać.

Lata praktyki

Pomysł otwarcia restauracji chodził panie Justynie po głowie już od dawna. Wcześniej miała okazję poznać mistrzów kuchni. Pierwszą mistrzynią była jednak jej mama.

– Robiła to zawodowo, była szefową kuchni w jednej z restauracji – wyjaśnia pani Justyna. – Można powiedzieć, że przejęłam tę pasję. Właściwie od najmłodszych lat podpatrywałam mamę, robiłyśmy wspólnie wiejskie wesela. Teraz to doświadczenie bardzo się przydaje.

Łącznie w restauracji pracują cztery osoby, ale państwo Nowakowscy angażują się w każdy aspekt działalności restauracji.

– Oczywiście zaufanie do załogi musi być, jednak nasze zaangażowanie to podstawa. Jeśli nam zależy na sukcesie, pracownicy to widzą – podkreślają właściciele.

Ciężka praca i pasja

Jaka jest recepta na sukces ?

– Serce i pasja, bez tego trudno odnieść sukces, niezależnie od branży – tłumaczy pani Justyna.

– Może to banał, ale trzeba też podchodzić do klienta uczciwie – dodaje pan Adam. – Traktować naszych gości tak jak sami chcielibyśmy być traktowani, przychodząc coś zjeść. Reszta to już ciężka praca i tak jak wspomniała żona, serce do kuchni.

Nie pozostaje nam nic innego jak odwiedzić skrwileńską Izbę i spróbować popisowych dań, z plackiem zbójnickim na czele.

Przypominamy Państwu, że - we współpracy z Pocztą Polską - zorganizowaliśmy konkurs „Najpiękniejsze życzenia walentynkowe - Wygraj niezapomniane Walentynki z Gazetą Pomorską”. Nagradzamy najlepsze życzenia nadesłane do naszej redakcji. Wśród sponsorów jest „Izba” Kuchnia Domowa w Skrwilnie.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska