Weekend 22 i 23 kwietnia w Sępólnie Krajeńskim upływa pod znakiem zlotu food trucków z całej Polski. Mieszkańcy mogą spróbować dań z różnych zakątków świata serwowanych w samochodach i przyczepkach. Przysmaki z Azji, Europy i Ameryki w jednym miejscu znajdują się na miejscowym targowisku. Dla miłośników jedzenia to prawdziwa kulinarna podróż dookoła świata. Co ważne, organizatorzy zadbali o to, by food trucki serwowały różne od siebie dania.
I tak, można na przykład spróbować dań z kuchni gruzińskiej: chaczapuri z serem i dodatkami, pierożki chinkali z aromatycznym bulionem i mięsnym nadzieniem oraz wytrawny placek lobiani. Przedstawiciele kuchni azjatyckiej oferują makarony z woka, pad thai z kurczakiem, wołowiną, krewetkami lub tofu. Na fanów kuchni śródziemnomorskiej czekają owoce morza: kalmary oraz krewetki w różnych wersjach.
Poszukiwaczom ostrych i wyrazistych smaków polecamy odwiedzić food trucka z kuchnią meksykańską. Znajdziecie tam między innymi: quesadille do wyboru z mięsem wieprzowym, kurczakiem lub kaktusem, tradycyjne chilli con carne, aromatyczne burrito oraz chrupiące, wypełnione dodatkami po brzegi taco. My skusiliśmy się na quesadille z wieprzowiną. Porcja kosztuje 30 zł i zawiera trzy tortille z farszem z dodatkiem dwóch sosów. Jest lekko pikantna i bardzo aromatyczna. Można się tym daniem najeść. Szczerze polecamy! Warto wybrać się z paczką znajomych, by móc zamówić różne dania i się nimi wymieniać.
Miłośnikom słodkości polecamy hiszpańskie pączki churros z nutellą, cukrem pudrem lub cynamonem. Dla orzeźwienia proponujemy lemoniadę wyciskaną z cytrusów. Ten pyszny napój robią przesympatyczni młodzi ludzie z Gdańska.
- Działamy od marca do października, bo na lemoniadę jest taki właśnie sezon. Odwiedzamy nie tylko duże miasta, ale też te średnie i małe – usłyszeliśmy.
Lemoniada przygotowana jest na świeżo z cytryn, pomarańczy i limonek z dodatkiem brązowego cukru i świeżej mięty. Kosztuje 12 zł.
Nie brakuje też klasyki street foodu, czyli: burgerów, kapsalonów, kanapek z szarpaną wieprzowiną, zapiekanek, hot dogów oraz corn dogów. Idealną opcją na mniejszy głód są chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku frytki belgijskie, serwowane w duecie z rzemieślniczymi sosami.
Dania z food trucków
Food trucki to coraz bardziej popularna oferta gastronomiczna, głównie w większych miastach Polski. Jednak także mieszkańcy mniejszych miast przekonują się do knajp na kółkach.
- Te współczesne mini restauracje wyróżniają się swoją identyfikacją i wąskim, ale dopracowanym menu. Ich twórcy to osoby z pasją, które dbają o świeże składniki i ich staranny dobór. Dania przygotowywane są na miejscu. Choć niektórym osobom food trucki wciąż kojarzą się z samochodami gastronomicznymi z lat 80. i 90., to wystawcy biorący udział w Festiwalu Smaków Food Trucków, prezentują zupełnie nową jakość – zaznaczają organizatorzy.
Z oferty Festiwalu Smaków Food Trucków w Sępólnie można skorzystać w sobotę do godziny 21.00, a w niedzielę od 12.00 do 20.00.
Oto pełna lista food trucków:
- Wokgang – makarony z woka
- Jack Burger – burgery
- O Rety Krewety – owoce morza
- Kapsalon Pomorze – holenderski kapsalon
- Taka Sytuacja – kuchnia grecka
- Churros Amigos – hiszpańskie pączki churros
- Wheel Meal – kuchnia tex-mex
- Zebra Burger – burgery
- Belgijki – duże, grube i chrupiące frytki belgijskie
- Food Cab – zapiekane buły
- Corn Dog – parówki w cieście kukurydzianym
- Świnki Trzy – burgery wołowe i kanapki z szarpaną wieprzowiną
- Shark Truck – zapiekanki
- Gruzin – kuchnia gruzińska
- Cool Hot Dog – hot dogi
- Wyciskamy – orzeźwiająca lemoniada z cytrusów