
Jabłka chronią zęby
"Jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z dala ode mnie" - mówi znane porzekadło i okazuje się, że dotyczy to także dentystów. Jedzenie jabłek może pomóc chronić zdrowie zębów. Badania wykazały, że chociaż jedzenie jabłek nie usuwa płytki nazębnej z zębów, to zmniejsza żywotność bakterii w jamie ustnej, potencjalnie utrzymując zęby w zdrowiu i zmniejszając ich podatność na degradację z czasem.

Jabłka odświeżają oddech
Zamiast sięgać po szczoteczkę do zębów zaraz po jedzeniu, można sięgnąć po jabłko. Badana potwierdzają, że zjedzenie jabłka po spożyciu czosnku może znacznie zmniejszyć enzymy w czosnku, które powodują nieświeży oddech.

Kiedy nie jeść jabłek? Przy tych schorzeniach lepiej zrezygnować z tych owoców
Jabłka to jedne z najzdrowszych owoców, jednak z ich spożyciem lepiej uważać. Nadmierne spożywanie jabłek może spowodować ból brzucha i wzdęcia. Ze względu na wysoką zawartość błonnika w jabłkach, owoce te nie są wskazane dla osób cierpiących na zespół jelita drażliwego. Składniki zawarte w jabłkach mogą podrażniać ściany żołądka, dlatego przy chorobach żołądka powinno się uważać na spożywanie jabłek, zwłaszcza na surowo. Nadwrażliwość trzustki a także SIBO, czyli przerostu flory bakteryjnej jelita cienkiego, to kolejne schorzenia przy których lepiej ograniczyć spożywanie jabłek.
Przeciwwskazaniem jest też alergia na jabłka - jej objawy to między innymi pokrzywka, świąt, pieczenie.