5 z 12
Jedzenie jabłek może znacznie zmniejszyć ryzyko wystąpienia...
fot. unsplash.com

Jabłka mają właściwości przeciwnowotworowe

Jedzenie jabłek może znacznie zmniejszyć ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów. Badania wykazały, że jedzenie jednego lub więcej jabłek dziennie znacznie zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego czy raka płuc. Regularne jedzenie jabłek zmniejszy też takich nowotworów, jak: rak jamy ustnej, krtani, odbytu, piersi, jajników oraz prostaty.

6 z 12
Jabłka są dobre na serce. Dodanie kilku jabłek do diety może...
fot. unsplash.com

Jabłka poprawiają pracę serca i układu krążenia

Jabłka są dobre na serce. Dodanie kilku jabłek do diety może znacznie poprawić pracę serca i układu krążenia. Badania potwierdzają, że osoby z lekko podwyższonym poziomem cholesterolu, które spożywały dwa jabłka dziennie, zmniejszyły poziom LDL, czyli "złego" cholesterolu i zwiększyły rozszerzenie naczyń krwionośnych, co może zmniejszyć ryzyko chorób serca.

7 z 12
Jabłka zawierają błonnik nierozpuszczalny w wodzie, który...
fot. unsplash.com

Jabłka poprawiają trawienie i zapobiegają zaparciom

Jabłka zawierają błonnik nierozpuszczalny w wodzie, który pobudza perystaltykę jelit i ułatwia wypróżnianie. Są również bogate w pektynę, która wiąże się z toksynami i bakteriami w jelitach i pomaga je usunąć z organizmu. Jedzenie jabłek może poprawić stan bakterii jelitowych. Zdrowe trawienie i zdrowy układ odpornościowy zaczynają się w tym samym miejscu: w jelitach. Regularne jedzenie jabłek może pomóc wzmocnić korzystne bakterie jelitowe. Według badań, spożywanie różnych rodzajów jabłek zwiększa populację korzystnych Actinobacteria w jelitach.

8 z 12
Jabłka zawierają specyficzny rodzaj polifenolu o nazwie...
fot. Karolina Misztal

Jabłka wpływają na pracę mózgu

Jabłka zawierają specyficzny rodzaj polifenolu o nazwie kwercetyna, który jest pigmentem występującym w wielu innych rodzajach owoców i warzyw. Oprócz nadawania jabłkom jasnego koloru, kwercetyna może pomóc w wielu obszarach związanych ze zdrowiem. Odkryto między innymi, że ta substancja chemiczna ma działanie antyoksydacyjne, co oznacza, że ​​może pomóc organizmowi zwalczać uszkodzenia spowodowane stresem oksydacyjnym wraz z wiekiem. Może to pomóc w ogólnych problemach zapalnych, ale w szczególności może pomóc w walce z chorobą Alzheimera i demencją.

Oprócz tych korzyści wzmacniających mózg, ​​kwercetyna jest znana ze swoich właściwości przeciwnowotworowych, przeciwzapalnych i przeciwwirusowych a także może potencjalnie pomóc w ochronie przed problemami sercowo-naczyniowymi.

Pozostały jeszcze 3 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Łamali sobie głowy! Tytuł Szaradziarskiego Mistrza Grudziądza pojechał do Krosna

Łamali sobie głowy! Tytuł Szaradziarskiego Mistrza Grudziądza pojechał do Krosna

Natychmiast usuń z telefonu aplikacje z tej listy. Wyciągają od ciebie pieniądze

Natychmiast usuń z telefonu aplikacje z tej listy. Wyciągają od ciebie pieniądze

Konkurs Pianistyczny 2025 w Szafarni. Zdjęcia z koncertu na zamku w Golubiu-Dobrzyniu

Konkurs Pianistyczny 2025 w Szafarni. Zdjęcia z koncertu na zamku w Golubiu-Dobrzyniu

Zobacz również

Takie objawy chorej tarczycy zobaczysz na twarzy. Choroba rozwija się po cichu

Takie objawy chorej tarczycy zobaczysz na twarzy. Choroba rozwija się po cichu

Konkurs Pianistyczny 2025 w Szafarni. Zdjęcia z koncertu na zamku w Golubiu-Dobrzyniu

Konkurs Pianistyczny 2025 w Szafarni. Zdjęcia z koncertu na zamku w Golubiu-Dobrzyniu