Jabłka - oto właściwości tych owoców
Jesienią jabłka królują na stołach - te owoce są pyszne, pachnące, soczyste a przede wszystkim bardzo zdrowe. Jabłka są bogate w witaminę C - silny przeciwutleniacz wspierający odporność - oraz witaminy z grupy B, które są kluczowe dla prawidłowego metabolizmu. Zawarte w jabłkach naturalne cukry w połączeniu z błonnikiem dostarczają energii i pomagają stabilizować poziom glukozy we krwi. Cukier naturalnie występujący w jabłkach, czyli fruktoza, sprzyja długotrwałemu uczuciu sytości oraz stabilizuje poziom cukru we krwi, co jest korzystne dla osób z problemami metabolicznymi, takimi jak cukrzyca czy insulinooporność.
"Jednym z najważniejszych składników jabłek nieobranych jest błonnik, zarówno rozpuszczalny (jak pektyny), jak i nierozpuszczalny. Błonnik rozpuszczalny pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi, co może zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, podczas gdy błonnik nierozpuszczalny poprawia perystaltykę jelit, wspierając prawidłowe trawienie i zapobiegając zaparciom. Jabłka są również źródłem przeciwutleniaczy, takich jak flawonoidy i polifenole, które mają działanie przeciwzapalne i mogą chronić komórki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi. Regularne spożywanie jabłek może obniżać ryzyko nowotworów, zwłaszcza raka jelita grubego, a także wspierać zdrowie mózgu i zmniejszać ryzyko chorób neurodegeneracyjnych - wyjaśnia Jadwiga Przybyłowska, dietetyczka, ekspertka kampanii "Słodka Równowaga".
28 września przypada Światowy Dzień Jabłka. To świetna okazja, aby docenić ten owoc i poznać jego wyjątkowe właściwości.
To Cię teraz może zainteresować
- Oto najlepsze herbaty na odchudzanie. Te herbaty spalają tłuszcz z brzucha
- Dieta bez chleba - czy tak można schudnąć? To się dzieje, gdy nie jemy chleba
- Przy tych schorzeniach nie powinno się jeść jabłek. Oto skutki jedzenia tych owoców
- Najlepsze produkty o niskim indeksie glikemicznym. One wspomagają odchudzanie
Ile jabłek dziennie można zjeść?
Jabłka to jedne z najzdrowszych owoców, jednak z ich spożyciem lepiej uważać. Jabłka warto jeść regularnie do 3 sztuk dziennie.
Jabłka mają niski indeks glikemiczny, dlatego zalecane są w diecie osób chorujących na cukrzycę, zmagających się z nadwagą czy otyłością. Dodatkowo jabłka regulują przemianę materii, więc są szczególnie pomocne dla osób mających problemy z regularnym wypróżnianiem się. Regularne jedzenie jabłek zmniejszy ryzyko zachorowania na nowotwory (szczególnie takie jak rak jamy ustnej, krtani, jelit, odbytu, piersi, jajników oraz prostaty). Ze względu na ich unikalną mieszankę witamin, minerałów, związków i składników odżywczych, jabłka pomagają w takich kwestiach, jak kontrola masy ciała, ryzyko cukrzycy, zdrowie mózgu i serca, a nawet zdrowie zębów.
Te osoby powinny włączyć jabłka do diety. Przy takich schorzeniach warto jeść jabłka każdego dnia
Jabłka mają wiele udowodnionych naukowo zalet, które sprawiają, że warto włączyć je do swojej codziennej diety. Eksperci wymieniają wiele korzyści z jedzenia jabłek każdego dnia.
W galerii poniżej zobaczcie, jakie są wskazania do jedzenia jabłek i jak te owoce wpływają na organizm: