
Sekretny składnik jajecznicy
Jajecznica to smaczne i pożywne danie, idealne na śniadanie lub kolację. Co zrobić, aby jajecznica była kremowa i puszysta? Dodaj do jajek jeden składnik. Mistrz kuchni Gordon Ramsey zdradza swój tajny przepis na jajecznice. Zobacz!

Jajecznica - jak zrobić?
Przygotowanie jajecznicy jest proste. Zwykle wbijamy jajka do miski, dodajemy pieprz i sól, mieszamy i wylewamy na patelnię z tłuszczem (znawcy mówią, że najlepsza jajecznica wychodzi na maśle). Czy ten przepis można poprawić? Tak! Zobacz, jak jajecznicę robi Gordon Ramsey.

Zrób masę jajeczną
Szef z "Piekielnej kuchni" najpierw wbija 3 jajka do miski. Następnie wlewa masę jajeczną do zimnego garnka i dodaje łyżkę masła.

Gotuj i mieszaj
Potem szef kuchni stawia garnek na palniku i - ważne! - od razu cały czas miesza masę jajeczną. Ogień powinien być dość mały, by potrawa ścinała się powoli. To pozwala zachować strukturę jajek. Po minucie Ramsey ściąga garnek z palnika i zostawia na wpół ściętą masę jajeczną, by "odpoczęła".