Co można zrobić z jajek?
Jajka i potrawy z jajek bardzo często goszczą w diecie Polaków. Co można przyrządzić z jajek? Sałatki, pasty do kanapek, szakszukę, jajka w sosie musztardowym czy chrzanowym na obiad, jajka faszerowane. Jednak najczęściej przyrządzamy z jajek jajecznicę oraz zjadamy jajka gotowane - na miękko lub na twardo.
Jajka - właściwości
Jajka są źródłem łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Jajka są również źródłem cennych składników odżywczych, to m.in.: witaminy A, E, D i K oraz B2 i B12, kwas pantotenowy, fosfor, potas, wapń, żelazo, sód, magnez, miedź, selen.
Ile jajek można zjeść dziennie?
Eksperci od żywienia polecają jajka jako wartościowy składnik codziennej diety. Zdrowe osoby mogą spożywać nawet 2-3 jajka dziennie. Taka ilość jajek nie powoduje wzrostu stężenia cholesterolu. Jajka oprócz cholesterolu zawierają bowiem sporo choliny, która uczestniczy w przemianach tłuszczów i cholesterolu i zapobiega osadzaniu się cholesterolu w ścianach tętnic.
Jakie jajka są najzdrowsze?
Najzdrowsze są jajka gotowane na miękko, jednak jajecznica niewiele im ustępuje. Najlepiej przygotować jajecznicę na parze, zamiast smażyć na tłuszczu - wówczas jest najzdrowsza i najmniej kaloryczna.
Gordon Ramsey - mistrz kuchni, Hell's Kitchen i gwiazdki Michelin
Gordon Ramsey to słynny kucharz i mistrz kuchni. Stał się znany zwłaszcza dzięki programom kulinarnym z serii "Hell's Kitchen". W Polsce również doczekaliśmy się naszej wersji tego programu. "Hell’s Kitchen. Piekielna kuchnia" emitowany był w Polsacie w latach 2014–2016 i 2022–2023.
Inne znane programy o gotowaniu, w których Ramsey był gospodarzem, to "Ku... jak kucharz", "Kuchenne koszmary", "MasterChef", "MasterChef Junior" i "Hotel Hell".
Gordon Ramsey słynie z wielkiego talentu kulinarnego. Dowiódł tego uzyskując aż 15 gwiazdek Michelin. Jest wymieniany obok takich sław kulinarnych jak Alain Ducasse i Joel Robuchon.
Jajecznica Gordona Ramsey'a
Gordon Ramsey zdradził swój kulinarny sekret. Podał swój własny, autorski przepis na jajecznicę. Dzięki jednemu składnikowi wychodzi przepyszna, aksamitna i kremowa. Zobacz, co to za składnik i przyrządzaj jajecznicę jak światowej sławy szef kuchni!
