
Rolada drobiowa z jajkiem
Składniki: 300 g wędzonego kurczaka, 8 jajek, 20 g szczypiorku/natki pietruszki, 1 mozzarella w kulce, 100 g cebuli, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, ostra papryka, olej, 1 łyżka bułki tartej
Wykonanie: siedem jajek gotujemy na twardo i kroimy w kostkę. Dodajemy posiekany szczypiorek, cebulę, mozzarellę, kurczaka, 1 surowe jajko oraz 1 łyżkę bułki tartej. Doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i papryką. Wykładamy masę na papier do pieczenia. Zwijamy na roladę. Pieczemy w 180 stopniach około 60 minut. Kilka minut przed końcem odkrywamy papier, by rolada się zarumieniła.

Sałatka cobb
Składniki: 200 g filetu z kurczaka, 1 łyżka oleju, 150 g szynki parmeńskiej, 2 jajka ugotowane na twardo, 1 awokado, 1 pomidor, 1/4 czerwonej cebuli, 70 g sera z niebieską pleśnią, sałata, sos vinegret (1 łyżka czerwonego octu winnego, 3 łyżki oliwy, 1 łyżeczka miodu, 1/2 łyżeczki musztardy, sól i pieprz)
Wykonanie: pokrojony w kostkę filet z kurczaka podsmażamy, doprawiamy solą i pieprzem. Szynkę parmeńska kroimy w paski, podsmażamy. Kroimy w kostkę: ugotowane jajka, pomidory, obrane awokado, cebulę, ser. Wykładamy półmisek liśćmi sałaty i układamy rzędami obok siebie przygotowane składniki. Składniki winegretu łączymy. Polewamy sosem składniki tuż przed podaniem.

Kotlety jajeczne
Składniki: 5 ugotowanych na twardo jajek, 1 jajko surowe, sól i pieprz, 1 łyżka bułki tartej, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub koperku, 1 łyżka posiekanego szczypiorku, masło klarowane lub olej
Wykonanie: ugotowane jajka rozgniatamy widelcem, dodajemy surowe jajko, sól, pieprz, 1 łyżkę bułki tartej, natkę pietruszki lub koperku oraz szczypiorek. Formujemy kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu, około 3 minuty z każdej strony.

Muffiny z bekonem
Składniki: 12 plasterków wędzonego boczku, 6 kromek chleba tostowego, łyżka oleju, 1/2 szklanki tartego żółtego sera, 12 jajek, sól, pieprz, 1/2 pęczka szczypiorku
Wykonanie: podsmażymy boczek (około 4–5 minut). Z każdej kromki chleba wycinamy dwa kółka, bez skórek. Formę do muffinek wylepiamy krążkiem pieczywa. Boki wylepiamy plasterkiem boczku. Wnętrze posypujemy tartym serem. Do każdej foremki wbijamy jajko. Pieczemy w 230 stopniach około 10–15 minut. Po upieczeniu posypujemy solą, pieprzem i posiekanym szczypiorkiem