9 z 17
Składniki: opakowanie ciasta francuskiego, 4 jajka, koperek,...
fot. Pixabay/zdjęcie ilustracyjne

Tarta z jajkami

Składniki: opakowanie ciasta francuskiego, 4 jajka, koperek, 200 g kwaśnej śmietany, 100 g kiełbasy, 1 papryka, 1 cebula, pęczek szczypiorku, kilka różyczek brokułu, 100 g startego żółtego sera, 1 łyżka masła, 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, sól, pieprz

Wykonanie: formę do tarty wykładamy ciastem francuskim (metalową wykładamy papierem). Przykrywamy formą aluminiową i wysypujemy obciążniki (ceramiczne lub groch lub mniejszą formę). Podpiekamy około 15 minut w temperaturze 190°C. Gotujemy brokuły. Kroimy w kostkę paprykę i cebulę. Kiełbasę i 1 ugotowane jajko kroimy w plastry. Pozostałe surowe jajka mieszamy ze śmietaną i przyprawami. Na podpieczone ciasto wysypujemy warzywa. Wylewamy masę śmietanowo-jajeczną. Układamy plastry kiełbasy i jajka. Posypujemy serem. Pieczemy 15 minut w temperaturze 190°C.

10 z 17
Składniki: 2 jajka, mix sałat, pomidorki koktajlowe, ogórki,...
fot. Pixabay/zdjęcie ilustracyjne

Jajka w sałatce

Składniki: 2 jajka, mix sałat, pomidorki koktajlowe, ogórki, czerwona cebula, ser pleśniowy, jogurt, majonez, zioła prowansalskie

Wykonanie: pomidorki kroimy na pół, ogórka w plastry, ser w kostkę, cebulę w piórka. Warzywa łączymy z sosem (wymieszany jogurt, majonez i zioła). Na wierzch kładziemy jajko pokrojone na cząstki

11 z 17
Składniki: 4 jajka, 3 łyżki musztardy miodowej, 3 łyżki...
fot. Pixabay/zdjęcie ilustracyjne

Jajka panierowane

Składniki: 4 jajka, 3 łyżki musztardy miodowej, 3 łyżki otrąb, 3 łyżeczki bułki tartej, 2 łyżki masła klarowanego, ketchup

Wykonanie: ugotowane jajka obieramy. Kroimy wzdłuż na pół. Jajka moczymy w musztardzie, a następnie w otrębach wymieszanych z bułką tartą. Smażymy na maśle do zarumienienia, około 1-2 minuty każdą stronę. Robimy kleks z ketchupu

12 z 17
Składniki: 7 plastrów schabu, 30 dag pieczarek, pół cebuli,...
fot. Pixabay/zdjęcie ilustracyjne

Schab z pieczarkami i jajkiem

Składniki: 7 plastrów schabu, 30 dag pieczarek, pół cebuli, 15 dag sera żółtego, 8 jajek, bułka tarta, sól, pieprz, olej

Wykonanie: schab rozbijamy, przyprawiamy, moczymy w 1 rozbełtanym jajku, obtaczamy w bułce tartej. Smażymy. Na drugiej patelni podsmażamy pieczarki z cebulą, doprawiamy solą i pieprzem. Usmażone schabowe przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdym układamy pieczarki oraz usmażone jajko sadzone. Posypujemy tartym serem. Zapiekamy 15 minut w 180 ˚C

Pozostały jeszcze 4 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Kolejny fenomenalny mecz GKM Grudziądz. Zwycięstwo i fotel lidera PGE Ekstraligi!

Kolejny fenomenalny mecz GKM Grudziądz. Zwycięstwo i fotel lidera PGE Ekstraligi!

Wielkie święto w I LO w Grudziądzu! Tak uczczono 1000. rocznicę koronacji  Chrobrego

Wielkie święto w I LO w Grudziądzu! Tak uczczono 1000. rocznicę koronacji Chrobrego

Tak wyglądają synowie Klaudii El Dursi. Gwiazda spodziewa się trzeciego dziecka

Tak wyglądają synowie Klaudii El Dursi. Gwiazda spodziewa się trzeciego dziecka

Zobacz również

Emerytury w maju 2025 - tabela wyliczeń netto. Takie pieniądze wypłaci seniorom ZUS

Emerytury w maju 2025 - tabela wyliczeń netto. Takie pieniądze wypłaci seniorom ZUS

Wręczenie świadectw maturzystom z IV Liceum Ogólnokształcącego  w Grudziądzu

Wręczenie świadectw maturzystom z IV Liceum Ogólnokształcącego w Grudziądzu