https://pomorska.pl
reklama

Jak warzyć piwo? Przepis na domowe piwo podaje piwowar z Chorzowa

Olga Krzyżyk
Jan Krysiak uczy jak warzyć piwo
Jan Krysiak uczy jak warzyć piwo Olga Krzyżyk
Domowe piwo? Jan Krysiak uczy jak warzyć piwo oraz opowiada o historycznych drożdżach. W województwie śląskim nie brakuje prawdziwych piwowarów oraz miłośników przeróżnych piw. Warto spróbować stworzyć własną recepturę piwa.

Domowe piwo? Piwo warzono już tysiące lat temu, w starożytnym Egipcie, jednak jego rozwój przypada na czasy średniowiecza. Warzono je m.in. w klasztorach. Co ciekawe, picie piwa było bezpieczniejsze, niż wody. Dlaczego? Woda często była zakażona, a piwo przez to, że było gotowane, pozbawione było zanieczyszczeń i bakterii. W Polsce też było wiele browarów. W Krakowie ulice św. Jana i Szewska zapełnione były browarniczymi domami. W naszym województwie i współcześnie nie brakuje pasjonatów piwowarstwa.

Od artykułu w gazecie do domowego piwa
Jan Krysiak z Chorzowa, prezes Śląskiego Oddziału Terenowego Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych, 11 lat temu w „Dzienniku Zachodnim" przeczytał wywiad z piwowarem. To go zainspirowało i sam w 2006 roku uwarzył swoje pierwsze piwo.

Cztery lata później wraz z ponad 20-osobową grupą założył Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych. W tej chwili jest już 16 oddziałów (w każdym województwie). Śląski oddział jest drugi co do wielkości w Polsce i liczy ok. 160 członków. W całej Polsce jest ponad tysiąc członków PSPD. Jan Krysiak wielokrotnie wygrywał różne piwne konkursu, najważniejszy jednak był sukces z 2009 r.

- Co roku w Żywcu odbywał się największy w Polsce konkurs piw domowych Birofilia. W roku 2009, jako pierwszy piwowar domowy, otrzymałem tytuł Grand Championa za najlepsze piwo spośród wszystkich kategorii. Główną nagrodą było uwarzenie piwa według mojej receptury w cieszyńskim Brackim Browarze Zamkowym. Premiera piwa Bracki Koźlak Dubeltowy odbyła się 6 grudnia 2009 roku - opowiada Jan Krysiak.

Przepis na domowe piwo
W domu warzy się piwo podobnie jak w dużych koncernach, tylko w mniejszej skali. Potrzebne będą:

  • duży garnek
  • chochla do mieszania
  • filtrator.

- Na początku zacieramy ześrutowany słód. Temperatura zacierania uzależniona jest od rodzaju piwa w zakresie od 44 do 76 stopni C. Następnie całość filtrujemy i wysładzamy. Po otrzymaniu czystego filtratu gotujemy go z chmielem. Następnie oddzielamy chmiel i do gotowej brzeczki po schłodzeniu dodajemy drożdże i fermentujemy w różnych temperaturach w zależności od gatunku piwa - mówi pan Jan. - Czekamy 7-21 dni i zlewamy piwo znad osadu drożdżowego do drugiego pojemnika. I znowu czekamy 14 dni, aż się sklaruje, następnie butelkujemy. Aby piwo się nagazowało, przed kapslowaniem butelek dodajemy cukru lub glukozy. I znowu czekamy. Ile? Od 2 tygodni nawet do roku. Piwowarstwo uczy cierpliwości - wyjaśnia.

Podstawowe składniki potrzebne do uwarzenia piwa to:

  • woda
  • słód
  • chmiel (służy jako przyprawa, są różne rodzaje
  • drożdże.

Historyczne drożdże ze starego pałacu
Sławomir Dryja, archeolog, i autor artykułów z zakresu piwowarstwa historycznego zaproponował, by sprawdzić, czy w piwnicach pałacu Lubomirskich w Warszawie nie było browaru. Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych Współpracuje z Uniwersytetem Śląskim - kołem zajmującym się drożdżami. Wszyscy pojechali szukać drożdży w pałacu. Studenci pobrali próbki z piwnicy pałacu i przeprowadzili badania. Okazało się, że odkryli szczep drożdży, który fermentuje brzeczkę piwną.

- Członkowie Śląskiego Oddziału PSPD na bazie tego historycznego szczepu drożdży uwarzyli eksperymentalnie piwo. Piwo wg jednej receptury uwarzyło w swoich browarach domowych 15 piwowarów. Wyszło bardzo dobre pszeniczne piwo. Już kilka browarów rzemieślniczych zainteresowało się tymi drożdżami i chcą uwarzyć na nich piwo - mówi Jan Krysiak.

Komentarze 2

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

S
Szaman

Jeszcze nie próbowałem warzyć piwa samodzielnie w domu, ale kto wie? Wszystko jeszcze przede mną...Czytałem, że w produkcji piwa najważniejsze są drożdże (http://piwo.to/skladniki/drozdze-najwazniejszy-skladnik-piwa).

k
krzysztofwarzyciel
Nie wiem czy każdy by na to wpadł, ale maszynę do warzenia piwa kupiłem w firmie Masmet, która bazowo specjalizuje się w wyrobach dla przemysłu mięsnego! Szukałem, szukałem i znalazłem. Kompletna, solidna i tania instalacja, teraz mogę podbijać rynek browarniczy.

Wybrane dla Ciebie

Czerwcowa waloryzacja emerytur - jest nowy wskaźnik. Tak urosną świadczenia od lipca

Czerwcowa waloryzacja emerytur - jest nowy wskaźnik. Tak urosną świadczenia od lipca

Tym osobom należy się prawie 350 złotych dodatku do emerytury. Oto zasady wypłaty

Tym osobom należy się prawie 350 złotych dodatku do emerytury. Oto zasady wypłaty

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska