Jak wybrać grill? Porady specjalistów

Materiał partnera zewnętrznego
Lato, piękna pogoda, rodzina, przyjaciele i dobre jedzenie – czy może być coś lepszego? Kiedy tylko robi się ciepło, wychodzimy do ogródków, na tarasy, podwórka i działki, żeby wspólnie spędzać czas przy grillu, biesiadować, rozmawiać, po prostu dobrze się bawić i dobrze zjeść. Jak jednak wybrać grill idealny, dostosowany do naszych potrzeb, wygodny w obsłudze i trwały? Taki, na którym grillowanie będzie przyjemnością?

O to, czym się kierować i na co zwracać uwagę podczas wyboru grilla, postanowiliśmy zapytać specjalistę. – Możliwości jest naprawdę wiele – odpowiada Ewa Linda, Zastępca Kierownika Sektora Ogród w nowej Castoramie na ulicy Szajnochy w Bydgoszczy. – Na początku powinniśmy się zastanowić, w jakich sytuacjach będziemy używać grilla, dla ilu osób chcemy przygotowywać posiłki i które funkcjonalności są dla nas najważniejsze. To punkt wyjścia. Warto też pamiętać, że inaczej będzie smakować jedzenie z grilla węglowego, a inaczej z gazowego czy elektrycznego.

GRILL WĘGLOWY – TRADYCYJNIE I SMACZNIE

Grille węglowe cieszą się bardzo dużą popularnością. Dym powstający w procesie spalania wydobywa z potraw dodatkowe walory smakowe i nadaje im charakterystycznego, niezapomnianego smaku – różnego w zależności od tego, jakiego drewna lub brykietu użyjemy. To przepis na kulinarny zachwyt rodziny i przyjaciół!

Najprostsze modele można łatwo przenosić, przechowywać i składać, świetnie też mieszczą się w bagażniku samochodowym, bez problemu więc zabierzemy je ze sobą na przykład na wyjazd na działkę albo camping. To idealne rozwiązanie wtedy, gdy nie mamy dużego tarasu czy ogródka. Jeżeli jednak dysponujemy większą przestrzenią i zależy nam na wygodniejszym grillowaniu, warto rozważyć zakup modelu z pojemnym rusztem i dodatkowymi funkcjami.

– Szczególnie polecamy grille naszej własnej marki Rockwell – zachęca Ewa Linda. – To zarówno mniejsze i łatwe do przenoszenie grille węglowe, jak i bardziej rozbudowane modele, wszystkie wykonane z najlepszej jakości materiałów i z dbałością o szczegóły. Na przykład Blooma Rockwell 200 umożliwia zrobienie posiłku dla siedmiu osób, a Blooma Rockwell 310 – dla dziesięciu. Grill jest duży i stabilny, ze stali w kolorze ciemnego antracytu, ma też matową powierzchnię, którą bardzo łatwo wyczyścić. Posiada duży ruszt, który można umyć w zmywarce, pokrywę z systemem wentylacji, schowek do przechowywania akcesoriów oraz cztery kółka, ułatwiające transport.

Jak wybrać grill? Porady specjalistów

Grill węglowy Blooma Rockwell

Jak wybrać grill? Porady specjalistów

Grill węglowy Blooma Rockwell 200

GRILL GAZOWY – BĄDŹ EKO

– Coraz więcej klientów pyta o grille gazowe – dodaje Ewa Linda. Takie modele, zasilane gazem z butli lub gazem ziemnym, są na ogół trochę droższe od tradycyjnych grillów węglowych, dają jednak większe pole do uprawiania sztuki kulinarnej. To doskonałe narzędzia dla utalentowanych kucharzy – możliwość regulacji temperatury, równomierne rozprowadzanie ciepła pod kloszem, szybkie rozpalanie ognia, wszystko to sprawia, że mamy pełną kontrolę i możemy na grillu przygotowywać nawet najbardziej wymagające, skomplikowane potrawy. W dodatku grille gazowe są zdrowsze i bardziej ekologiczne od tych węglowych – emitują znacznie mniej szkodliwych dla środowiska substancji.

– Wybierając grill gazowy, musimy również pamiętać o jego odpowiednim zabezpieczeniu – podkreśla Ewa Linda. – Powinniśmy ustawić go z dala od łatwopalnych obiektów i miejsc, w których ogień może się szybko rozprzestrzenić.

Na co jeszcze zwrócić uwagę? – Ważna jest liczba palników i budowa rusztu – odpowiada Ewa Linda. – Im cięższy ruszt, tym dłużej będzie trzymał temperaturę, dzięki czemu osiągniemy lepsze efekty. Takie ruszty mają nie tylko duże, ale też mniejsze modele, na przykład Blooma Rockwell 200, bardzo łatwy w montażu grill z dwoma kółkami i poręczną pokrywą, który świetnie sprawdzi się w każdym ogródku. Zapalonym kucharzom powinien z kolei przypaść do gustu rozbudowany model GoodHome Rockwell 450 – z pięcioma palnikami, boczną płytą do grillowania i wewnętrznym schowkiem. Przygotujemy na nim posiłek nawet dla dwunastu osób! To prawdziwa maszyna do zadań specjalnych, z którą grillowanie będzie samą przyjemnością.

Jak wybrać grill? Porady specjalistów

Grill gazowy Blooma Rockwell 200

Jak wybrać grill? Porady specjalistów

Grill gazowy Rockwell 450

GRILL ELEKTRYCZNY – DO OGRODU I DO DOMU

Grill elektryczny świetnie sprawdzi się w ogrodzie, na balkonie, a nawet… w domu. Nie wydziela dymu, możemy go więc bezpiecznie ustawić praktycznie w każdym miejscu. Co więcej, tego typu grille bardzo szybko się nagrzewają i długo utrzymują stałą temperaturę, można więc na nich w krótkim czasie, bez zbędnego czekania, przygotować smaczny posiłek.

– Dobrze wybrać grill elektryczny z odczepianymi nóżkami – mówi Ewa Linda. – Tak jak w modelu Master Grill & Party MG 401. Dzięki temu będziemy mogli postawić grill w ogródku, na tarasie czy balkonie, ale także, po odczepieniu nóżek, w domu na kuchennym stole. To świetne rozwiązanie na deszczowe dni lub na zimniejsze pory roku. Ruszt i podgrzewacz są wykonane z nierdzewnej, łatwej do czyszczenia stali, a termostat pozwala łatwo kontrolować temperaturę grilla.

SPECJALISTA RADZI

Jednak bez względu na to, czy zdecydujemy się na grill węglowy, gazowy czy elektryczny, zwróćmy baczną uwagę na jakość wykonania i materiałów. To od nich zależy żywotność naszego nowego grilla. – Dobrej jakości grill po prostu posłuży nam dłużej i będzie bardziej ekonomiczny w użytkowaniu, a przecież właśnie o to chodzi – przekonuje Ewa Linda. – Żeliwne grille są trwałe i dobrze trzymają ciepło, z kolei te ze stali nierdzewnej łatwo się czyści. Znaczenie mają też szczegóły, jak na przykład jakość wykonania nóżek i kółek, które zapewniają stabilność i mobilność grilla.

Funkcjonalność grilla możemy zwiększyć dzięki dodatkowym akcesoriom, takim jak rożen, kamień do pizzy, blat, schowki na naczynia i sztućce, komora na popiół, blokady kółek czy dobrze wykonana pokrywa, regulująca dopływ powietrza i optymalizująca czas przygotowania posiłku. Ciekawym pomysłem może też być zakup pokrowca – w ten sposób łatwo zadbamy o czystość i zabezpieczenie całego sprzętu.

– Tak jak mówiłam na początku, opcji jest bardzo wiele – podsumowuje Ewa Linda. – Każdy znajdzie coś dla siebie. Dlatego serdecznie zapraszamy do nowej Castoramy na ulicy Szajnochy w Bydgoszczy, z przyjemnością pomożemy Państwu w wyborze grilla, opowiemy o różnych funkcjach, możliwościach i podpowiemy najlepsze rozwiązania!

Castorama ul. Karola Szajnochy 1, Bydgoszcz

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska