Jaki olej do smażenia? Oto najlepsze i najgorsze tłuszcze - zobacz ranking olejów do smażenia
Olej słonecznikowy do smażenia
Wysokooleinowy olej słonecznikowy jest w TOP 5 najlepszych olejów do smażenia. Zawiera tłuszcze nienasycone, dzięki czemu jest zdrowszy niż niektóre oleje. Należy jednak pamiętać, że te nienasycone tłuszcze składają się głównie z kwasów tłuszczowych Omega-6, które mogą powodować pewne problemy zdrowotne. Omega-6 są niezbędne dla naszego organizmu, ale nadmierne spożycie może prowadzić do stanu zapalnego i w konsekwencji problemów zdrowotnych. Z drugiej strony, rozwiązaniem jest wysokooleinowy olej słonecznikowy, który ma niższą zawartością Omega-6 przy wysokim stężeniu kwasu oleinowego. To połączenie sprawia, że wysokooleinowy olej słonecznikowy jest zdrową opcją, którą można stosować do smażenia, a także do pieczenia jako alternatywę dla masła.