Według uczonych z Instytutu Nauki i Nanoinżynierii, jedno pęknięcie na powierzchni patelni pokrytej teflonem uwalnia około 9100 cząstek plastiku.
Co gorsza, jak podkreśla dr Cheng Fang z University of Newcastle nieprzywierające powłoki w rodzaju teflonu związki z rodziny PFAS: - Biorąc pod uwagę fakt, że PFAS jest dużym problemem, te mikrocząstki teflonowe w naszej żywności mogą stanowić problem zdrowotny, dlatego wymaga zbadania, ponieważ niewiele wiemy o tych pojawiających się zanieczyszczeniach”.
Jedna rysa i do kosza
Profesor Youhong Tang, naukowiec z Flinders University zaleca ostrożność przy wyborze i używaniu przyborów kuchennych, aby uniknąć zanieczyszczenia żywności. Naruszenie powłoki nieprzywieralnej powinno eliminować naczynia z naszej kuchni.
Nawet rak jądra
Według Europejskiej Agencji Środowiska najbardziej narażone na oddziaływanie PFAS są niemowlęta, małe dzieci i inne dzieci . Narażenie na PFAS nie tylko zwiększa ryzyko poronienia i zmniejsza masę urodzeniową u noworodków, ale powoduje również wcześniejsze dojrzewanie. PFAS generuje również choroby tarczycy oraz uszkadza wątrobę i nerki. U mężczyzn ma wyraźny związek z nowotworem jądra.
Nie tylko patelnie
Powłoki nieprzywieralne to nie jedyna okoliczność, w której stykamy się z cząsteczkami PFAS. Poważnym problemem jest ich występowanie w tkaninach typu gore-tex. PFAS występuje również w pianie gaśniczej, środkach polerujących do podłóg, w farbach, środkach do obróbki papieru oraz w elementach elektronicznych. Ostatnio pojawiło się sporo publikacji naukowych na temat PFAS w opakowaniach wykorzystywanych przez fastfoody. Nagminnie używa sie ich na przykład w "papierowych" kubkach do kawy.
