https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Jedna rysa na patelni? Te badania nie pozostawiają już żadnych wątpliwości. Zgroza!

(wixad)
We własnej kuchni możemy kontrolować stan naczyń, gorzej w restauracjach.
We własnej kuchni możemy kontrolować stan naczyń, gorzej w restauracjach. Michał Rogala
Naukowcy z Newcastle University i Flinders University po raz pierwszy zmierzyli, w jaki sposób miliony toksycznych cząstek plastiku uwalniają się podczas gotowania.

Według uczonych z Instytutu Nauki i Nanoinżynierii, jedno pęknięcie na powierzchni patelni pokrytej teflonem uwalnia około 9100 cząstek plastiku.

Co gorsza, jak podkreśla dr Cheng Fang z University of Newcastle nieprzywierające powłoki w rodzaju teflonu związki z rodziny PFAS: - Biorąc pod uwagę fakt, że PFAS jest dużym problemem, te mikrocząstki teflonowe w naszej żywności mogą stanowić problem zdrowotny, dlatego wymaga zbadania, ponieważ niewiele wiemy o tych pojawiających się zanieczyszczeniach”.

Jedna rysa i do kosza

Profesor Youhong Tang, naukowiec z Flinders University zaleca ostrożność przy wyborze i używaniu przyborów kuchennych, aby uniknąć zanieczyszczenia żywności. Naruszenie powłoki nieprzywieralnej powinno eliminować naczynia z naszej kuchni.

Nawet rak jądra

Według Europejskiej Agencji Środowiska najbardziej narażone na oddziaływanie PFAS są niemowlęta, małe dzieci i inne dzieci . Narażenie na PFAS nie tylko zwiększa ryzyko poronienia i zmniejsza masę urodzeniową u noworodków, ale powoduje również wcześniejsze dojrzewanie. PFAS generuje również choroby tarczycy oraz uszkadza wątrobę i nerki. U mężczyzn ma wyraźny związek z nowotworem jądra.

Nie tylko patelnie

Powłoki nieprzywieralne to nie jedyna okoliczność, w której stykamy się z cząsteczkami PFAS. Poważnym problemem jest ich występowanie w tkaninach typu gore-tex. PFAS występuje również w pianie gaśniczej, środkach polerujących do podłóg, w farbach, środkach do obróbki papieru oraz w elementach elektronicznych. Ostatnio pojawiło się sporo publikacji naukowych na temat PFAS w opakowaniach wykorzystywanych przez fastfoody. Nagminnie używa sie ich na przykład w "papierowych" kubkach do kawy.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska