Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jedz jabłka dla zdrowia i urody

Oprac. KAK
sxc.hu
Jabłka to jedne z najpopularniejszych polskich owoców, zwłaszcza w okresie jesiennym. Mówi się, że wystarczy zjeść jedno dziennie, by uchronić się przed wizytami u lekarza.

Zmniejsza uczucie głodu

Jabłka tak bardzo doceniają dietetycy, gdyż są owocem niskokalorycznym. 100 gram jabłka to tylko od 30 do 50 kalorii. Za to odpowiedzialny jest błonnik, którego najwięcej jest w skórce i gniazdach nasiennych. Błonnik wiąże wodę, wypełnia żołądek i dlatego zmniejsza uczucie głodu. Jednak jabłek nie należy jeść zbyt dużo, gdyż zawierają sporo cukru. Wystarczy około 300 g owoców dziennie, a w kuracjach odchudzających jedynie 150 g.

Wspomniany już błonnik, zawarty w jabłkach, pomaga jeszcze pozbyć się szkodliwych produktów przemiany materii, zapobiegając ich zaleganiu i fermentacji w jelitach. Działa oczyszczająco, ponieważ wiąże metale ciężkie, wolne rodniki i toksyny, a następnie usuwa je z organizmu.

Wzmacnia układ odpornościowy

Oprócz tego w jabłkach znajduje się witamina C i P , witamina A, magnez, potas, wapń, krzem i błonnik.
Wszystkie te substancje odżywcze wzmacniają układ odpornościowy. Z uwagi na zawartość wielu węglowodanów prostych, które szybko przenikają do krwi, jabłko stanowi zastrzyk energii dla zmęczonego organizmu. Powiązanie witamin C i P oraz magnezu, pozwala uelastycznić, uszczelnić naczynia krwionośne, co z kolei zapobiega chorobie miażdżycowej. Wszystkie wartości odżywcze jabłka mogą zachować nawet do 10 miesięcy od zbioru - jeśli tylko są właściwie przechowywane. Najbardziej bogate w dobroczynne składniki są antonówki odmiany starking i landsberska.

Nawet gryzienie twardych, jesiennych jabłek ma swoje zalety zdrowotne. Poprawia stan dziąseł, wzmacnia je. Jednak mitem jest twierdzenie, że zjedzenie jabłka na noc zastąpi szczotkowanie zębów - z powodu zawartości cukru może to powodować rozwój próchnicy.

Owoc młodości

Jabłka, ze względu na ułatwianie przyswajalności wapnia w organizmie, wzmacniają włosy, zęby, paznokcie. Witamina C bierze udział w biosyntezie kolagenu, przeciwdziała wiotczeniu skóry i jest dlatego jabłko jest owocem, który jak się dawniej mówiło, zapewnia skórze młody wygląd. Witamina C razem z witaminą P uszczelniając i uelastyczniając ścianki włosowatych naczyń krwionośnych, zapobiega powstawaniu nieestetycznych "pajączków".

Źródło:

, Echo Dnia:Jabłka- owoce młodości

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska