Jest druga w Polsce i to druga warszawska restauracja z Gwiazdką Michelin. Chodzi o lokal Senses przy ul. Bielańskiej 12. Pierwszą w Polsce Gwiazdkę Michelin w 2013 roku otrzymało Atelier Amaro Wojciecha Modesta Amaro.
Dzisiaj ukazał się czerwony przewodnik Michelin „Main Cities of Europe 2016”. W tegorocznym wydaniu znalazła się rekordowa liczba polskich restauracji. co już uznaje się za duże wyróżnienie. Oznaczenie danego lokalu gwiazdką jest najwyższym z możliwych odznaczeń i dołączeniem do wąskiego grona najlepszych europejskich restauracji.
I właśnie restauracja Senses jako druga w Polsce dostąpiła tego zaszczytu. Andrea Camastra, współwłaściciel i szef kuchni Senses jest pół Francuzem, pół Włochem od blisko pięciu lat mieszkającym w Polsce. - W ciągu dwóch lat istnienia restauracji Senses odbyliśmy prawdziwą drogę na szczyt - mówi. - Jestem bardzo dumny, że wspólnie z moim zespołem kucharzy, mam swój udział w tworzeniu restauracji, która przez światowych ekspertów jest oceniana tak wysoko.
Camastra podkreśla jednak, że ważniejsze niż wyróżnienia jest dla niego to, co myślą o kuchni goście restauracji.
Menu lokalu jest podsumowaniem doświadczeń, badań, analiz, wielu eksperymentów oraz tysięcy kilometrów kulinarnych podróży, które właściciele lokalu przebyli w poszukiwaniu najlepszych produktów. Z własnej, wolno wybiegowej i ekologicznej hodowli pochodzą daniele, świniodziki drób oraz wiele warzyw i owoców. Węgorze trafiają do Senses z okolic Elbląga, raki morskie z Portugalii, jeżowce z wód południowych Włoch, zaś trufle z rejonu Umbrii.