
Silne parcie na mocz, oddawanie moczu w niewielkich ilościach, nudności, krwiomocz
W orzechach włoskich znajdują się szczawiany, które odpowiadają za powstawanie kamicy szczawianowej. Osoby, które mają problemy z nerkami powinny wykluczyć je z diety.

Nagły, silny, przeszywający, narastający i opasujący ból zlokalizowany w nadbrzuszu
Może on wskazywać na zapalenie trzustki. Przy zapaleniu trzustki należy całkowicie zrezygnować z potraw bogatych w tłuszcze, w tym wszystkich rodzajów orzechów.

Orzechy włoskie są bogate w składniki odżywcze takie jak białko, witaminy oraz minerały. Znajdziemy w nich między innymi: wapń,
magnez, żelazo, magnez, potas, cynk, sód, a także wielonasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 (już trzy orzechy włoskie pokrywają dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3). Nie należy jednak przesadzać z ich ilością. Dietetycy zalecają jeść ok. 7 całych orzechów łuskanych dziennie.