W życie weszło właśnie Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 20 grudnia 2019 r. w sprawie niektórych wymagań weterynaryjnych, jakie powinny być spełnione przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego w rzeźniach o małej zdolności produkcyjnej, położonych na terenie gospodarstw.
Chodzi głównie o konstrukcje, rozplanowanie i wyposażenie pomieszczeń takiej rolniczej rzeźni. Resort wymienia przykłady uproszczeń, które dotyczą:
- liczby pomieszczeń w rzeźni rolniczej i czynności, jakie mogą być wykonywane w tych pomieszczeniach (rzeźnia rolnicza będzie mogła składać się z co najmniej jednego pomieszczenia),
- sposobu i miejsca przechowywania mięsa pakowanego i niepakowanego, szatni lub miejsc zmiany odzieży i obuwia dla pracowników rzeźni,
- systemu urządzeń do odkażania narzędzi.
Jeśli rolnik zdecyduje się na prowadzenie swojej rzeźni, będzie mógł tam ubijać zwierzęta utrzymywane we własnym gospodarstwie oraz zwierzęta innych właścicieli, warunkiem jest położenie gospodarstwa, z którego pochodzi dana krowa czy świnia, na terenie tego samego powiatu co miejsce rzeźni lub sąsiedniego powiatu.
"Możliwe będzie również dokonywanie rozbioru mięsa pozyskanego z ubitych w tych rzeźniach zwierząt".
Przepisy określają limity zwierząt, jakie w ciągu jednego dnia lub w ciągu roku może być poddanych ubojowi w jednej rzeźni rolniczej. I tak na przykład w przypadku świń ważących powyżej 15 kg - 10 sztuk dziennie, 1 krowę powyżej 3 miesięcy i 18 250 sztuk drobiu lub zajęczaków w ciągu roku, za zgodą powiatowego lekarza weterynarii na podwyższony limit. Wszystkie liczbowe limity podajemy tutaj:
To Cię może też zainteresować
Grudniowe rozporządzenie to nie wszystko. "Podmioty prowadzące rzeźnie rolnicze, poza wymogami ww. rozporządzenia, będą zobowiązane do spełnienia pozostałych wymagań określonych dla rzeźni w innych przepisach prawa krajowego lub unijnego, dotyczących, np. kryteriów mikrobiologicznych dla mięsa, łańcucha chłodniczego, czy kwalifikacji osób dokonujących uboju".
Nowe przepisy z założenia stanowią formę wsparcia dla rolników. Prowadzenie małej rzeźni ma im pozwolić na rozwój działalności. Będą mogli wprowadzić pozyskane mięso na rynek na małą skalę, np. w ramach rolniczego handlu detalicznego, czy też działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej.
