Rzeźnia rolnicza - zasady od 2020 r. Ile zwierząt można poddać ubojowi od 2020 roku?

Agata Wodzień
Agata Wodzień
Rozporządzenie podpisane przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi dokładnie określa, ile sztuk świń, drobiu, zajęczaków, owiec, kóz czy bydła w gospodarstwie można dziennie poddać ubojowi. Jest też roczny limit, na który zgodę może wydać powiatowy lekarz weterynarii. Dokument mówi o tym, jak ma wyglądać rzeźnia rolnicza.

We wtorek 18 lutego 2020 roku w życie wejdą zapisy rozporządzenia "w sprawie niektórych wymagań weterynaryjnych, jakie powinny być spełnione przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego w rzeźniach o małej zdolności produkcyjnej, położonych na terenie gospodarstw".

To Cię może też zainteresować

Rolnik będzie mógł prowadzić swoją rzeźnię w gospodarstwie pod pewnymi warunkami. Wspomniane rozporządzenie ministra rolnictwa określa zasady dotyczące: konstrukcji, rozplanowania i wyposażenia, jakie powinny być spełnione przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego w rzeźniach o małej zdolności produkcyjnej, czyli tych położonych na terenie gospodarstw.

Ubój w gospodarstwie, w rzeźni własnej albo sąsiada. Są dzienne i roczne limity liczby zwierząt

Nowe przepisy odnoszą się do rzeźni rolniczych, "w których poddaje się ubojowi zwierzęta gospodarskie kopytne, drób, zajęczaki lub zwierzęta dzikie utrzymywane w warunkach fermowych, których posiadaczem jest podmiot prowadzący tę rzeźnię lub inny podmiot utrzymujący takie zwierzęta w gospodarstwie położonym na obszarze tego samego powiatu, w którym jest zlokalizowana rzeźnia, lub na obszarach powiatów sąsiadujących z powiatem, w którym zlokalizowana jest ta rzeźnia, lub dokonuje się rozbioru mięsa pozyskanego z tych zwierząt".

Dzienny limit uboju w małej ubojni - rzeźni rolniczej:

  • drobiu albo zajęczaków – 50 sztuk,
  • ptaków bezgrzebieniowych – 1 sztukę,
  • świń o wadze:

– równej lub powyżej 15 kilogramów – 6 sztuk,
– poniżej 15 kilogramów – 10 sztuk,

  • owiec albo kóz o wadze:

– równej lub powyżej 15 kilogramów – 6 sztuk,
– poniżej 15 kilogramów – 10 sztuk,

  • bydła albo koni:

– w wieku równym lub powyżej 3 miesięcy – 1 sztukę,
– w wieku poniżej 3 miesięcy – 2 sztuki,

  • kopytnych zwierząt dzikich utrzymywanych w warunkach fermowych – 3 sztuki.

Poza drobiem i zajęczakami, łączna liczba zwierząt poddawanych ubojowi w rzeźni rolniczej nie może przekroczyć 15 sztuk.

Jeśli ta dzienna liczba jest dla rolnika niewystarczająca, może on wystąpić do powiatowego lekarza weterynarii z wnioskiem o podniesienie progu. Lekarz może wyrazić zgodę na przekroczenie dziennego limitu zwierząt poddawanych ubojowi pod warunkiem zachowania rocznego limitu zwierząt poddawanych ubojowi, a ten wynosi:

  • drób albo zajęczaki – 18 250 sztuk;
  • ptaki bezgrzebieniowe – 365 sztuk;
  • świnie o wadze:
    - równej lub powyżej 15 kilogramów – 2190 sztuk,
    - poniżej 15 kilogramów – 3650 sztuk;
  • owce albo kozy o wadze:
    - równej lub powyżej 15 kilogramów – 2190 sztuk,
    - poniżej 15 kilogramów – 3650 sztuk;
  • bydło albo konie:
    - w wieku równym lub powyżej 3 miesięcy – 365 sztuk,
    - w wieku poniżej 3 miesięcy – 730 sztuk;
  • kopytne zwierzęta dzikie utrzymywane w warunkach fermowych – 1095 sztuk.

Rzeźnia rolnicza - jak ma wyglądać?

Jeden z warunków prowadzenia rzeźni jest to, aby w rzeźni rolniczej była dostępna co najmniej 1 toaleta spłukiwana wodą, podłączona do sprawnego systemu kanalizacyjnego, a drzwi wejściowe nie otwierają się bezpośrednio do pomieszczenia, w którym odbywa się ubój zwierząt lub znajduje się mięso, lub zlokalizowana w pobliżu pomieszczenia, w którym dokonuje się uboju zwierząt lub rozbioru mięsa.

Oddzielne miejsce na ubrania. Zapisy rozporządzenia przewidują, że w pobliżu pomieszczenia, w którym dokonuje się uboju zwierząt lub rozbioru mięsa, znajduje się osobne miejsce do zmiany odzieży własnej na odzież roboczą i ochronną, zmiany obuwia oraz oddzielnego przechowywania odzieży własnej przez osoby wykonujące czynności związane z ubojem zwierząt i produkcją mięsa, przy czym lokalizacja tego miejsca wyklucza możliwość zanieczyszczenia mięsa.

W rzeźni rolniczej znajduje się wyodrębnione, zamykane miejsce lub zamykany pojemnik na sprzęt i środki do czyszczenia i odkażania.

Rzeźnia rolnicza - zasady od 2020 r. Ile zwierząt można poddać ubojowi od 2020 roku?
pixabay

W rzeźni rolniczej:
a) znajduje się co najmniej 1 urządzenie, zamykane na klucz, do chłodniczego przechowywania mięsa uznanego za niezdatne do spożycia przez ludzi,
b) znajduje się co najmniej 1 urządzenie, zamykane na klucz, do chłodniczego przechowywania mięsa uznanego za zdatne do spożycia przez ludzi, w którym przechowuje się mięso zatrzymane, pod warunkiem, że zostały opracowane i wdrożone procedury dotyczące postępowania z zatrzymanym mięsem, gwarantujące, że zatrzymane mięso nie zostanie pomylone z pozostałym mięsem znajdującym się w tym urządzeniu, w szczególności przez odpowiednie oznakowanie takiego mięsa, oraz że zatrzymane mięso:

  • nie pochodzi od zwierząt chorych na chorobę zakaźną zwierząt lub podejrzanych o chorobę zakaźną zwierząt albo zakażonych lub podejrzanych o zakażenie taką chorobą, zgodnie z przepisami o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt,
  • jest przechowywane w urządzeniu do chłodniczego przechowywania mięsa przeznaczonym do przechowywania produktów pochodzenia zwierzęcego w sposób zapobiegający stykaniu się tego mięsa z pozostałym mięsem składowanym w tym urządzeniu,
  • nie opuści urządzenia do chłodniczego przechowywania mięsa do czasu podjęcia przez urzędowego lekarza weterynarii ostatecznej decyzji w sprawie tego mięsa;

To Cię może też zainteresować

Rzeźnia rolnicza - zasady od 2020 r. Ile zwierząt można poddać ubojowi od 2020 roku?

Jak powinno być przechowywane mięso z uboju w rzeźni w gospodarstwie?

Mięso pakowane i niepakowane pozyskane w wyniku rozbioru jest przechowywane:
a) w jednym pomieszczeniu, innym niż pomieszczenie, w którym odbywa się ubój zwierząt lub rozbiór mięsa, pod warunkiem, że jest ono przechowywane w innym czasie albo w sposób uniemożliwiający zanieczyszczenie przechowywanego mięsa i opakowań, albo
b) w przypadku gdy rzeźnia rolnicza składa się z jednego pomieszczenia, w którym odbywa się ubój zwierząt lub
rozbiór mięsa:

  • w co najmniej dwóch urządzeniach do chłodniczego przechowywania mięsa, z których każde służy do oddzielnego przechowywania mięsa pakowanego albo niepakowanego, albo
  • w tym samym urządzeniu do chłodniczego przechowywania mięsa, pod warunkiem, że jest ono przechowywane w innym czasie albo w sposób uniemożliwiający zanieczyszczenie przechowywanego mięsa i opakowań;

Rozporządzenie wchodzi w życie 18 lutego 2020 r.

Pełna treść rozporządzenia - Rzeźnia rolnicza - szczegółowe wymagania

Źródło: Rozporządzenie Ministra rolnictwa i Rozwoju Wsi z 20 grudnia 2019 w sprawie niektórych wymagań weterynaryjnych, jakie powinny być spełnione przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego w rzeźniach o małej zdolności produkcyjnej, położonych na terenie gospodarstw.

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 2

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

B
Brzoza

Bardzo dobre posunięcie . Ludzie nauczyli się że mięso kupuje się w sklepie najlepiej przywiezione z daleka i one nigdy nie było zwierzęciem, a tu na miejscu to jest mord niewiniątek , totalna bzdura. Hodowla w Polsce ma olbrzymią szanse do zaistnienia jako jeden z czynników ograniczenia emisji gazów cieplarnianych . Obornik i gnojowica jest jednym z składników obiegu materii organicznej w środowisku . Gleba bogata w materie organiczną może stanowić czynnik zmniejszenia emisji .

Rolnictwo w Polsce powinno przejąć pałeczkę od ekologów , ponieważ to rolnicy ich troska o pola łąki i zwierzęta hodowlane najbardziej się przyczynia do zachowania równowagi w środowisku naturalnym i jest najbardziej pro ekologiczne . Działania części ekologów doprowadzają do rugowania małych i średnich gospodarstw na rzecz przemysłowych gospodarstw gigantów których stać na propagandę i opłacanie w swoim interesie działań psęłdo ekologicznych.

Ludzie zwierzęta gleba łąki lasy są z sobą ściśle powiązane . Obieg materii i energii jest konieczny do istnienia tych wszystkich podmiotów.

Pewną wskazówką mogą być sawanny w Afryce i hodowla przez Masajów bydła a w przeszłości ogromne stada antylop przemieżające sawanne.

Okazało się że duże zwarte stada zwierząt , produkujące duże ilości odchodów , tratujące obszary wypasu zapewniają odpowiednią strukturę gleby zapobiegającą pustynnieniu sawanny. Tam gdzie niema dużych stad sawanna wysycha i zamiast pochłaniać nap gazy cieplarniane zaczyna je emitować. Podobnie w innych rejonach ziemi hodowla przemysłowa przecinająca obieg materii powoduje zubożenie gleb i zmniejsza ich możliwości przyswajania i magazynowania CO2

G
Gość

Cześć panowie, mam na imie Monika 25 lat. Chętnie poznam normalnego faceta. Nie szukam sponsora, nie interesuje mnie jakie masz zarobki, samochód itp. Przede wszystkim cenię kulturę osobistą i poczucie humoru, wygląd dla mnie to sprawa drugorzędna. Zainteresowane osoby zapraszam do kontaktu. Więcej moich zdjęć można zobaczyć na moim profilu : https://wyspakobiet.eu/monia25

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3