https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Rzeźnia rolnicza - zasady od 2020 r. Ile zwierząt można poddać ubojowi od 2020 roku?

Agata Wodzień-Nowak
Rozporządzenie podpisane przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi dokładnie określa, ile sztuk świń, drobiu, zajęczaków, owiec, kóz czy bydła w gospodarstwie można dziennie poddać ubojowi. Jest też roczny limit, na który zgodę może wydać powiatowy lekarz weterynarii. Dokument mówi o tym, jak ma wyglądać rzeźnia rolnicza.

We wtorek 18 lutego 2020 roku w życie wejdą zapisy rozporządzenia "w sprawie niektórych wymagań weterynaryjnych, jakie powinny być spełnione przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego w rzeźniach o małej zdolności produkcyjnej, położonych na terenie gospodarstw".

To Cię może też zainteresować

Rolnik będzie mógł prowadzić swoją rzeźnię w gospodarstwie pod pewnymi warunkami. Wspomniane rozporządzenie ministra rolnictwa określa zasady dotyczące: konstrukcji, rozplanowania i wyposażenia, jakie powinny być spełnione przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego w rzeźniach o małej zdolności produkcyjnej, czyli tych położonych na terenie gospodarstw.

Ubój w gospodarstwie, w rzeźni własnej albo sąsiada. Są dzienne i roczne limity liczby zwierząt

Nowe przepisy odnoszą się do rzeźni rolniczych, "w których poddaje się ubojowi zwierzęta gospodarskie kopytne, drób, zajęczaki lub zwierzęta dzikie utrzymywane w warunkach fermowych, których posiadaczem jest podmiot prowadzący tę rzeźnię lub inny podmiot utrzymujący takie zwierzęta w gospodarstwie położonym na obszarze tego samego powiatu, w którym jest zlokalizowana rzeźnia, lub na obszarach powiatów sąsiadujących z powiatem, w którym zlokalizowana jest ta rzeźnia, lub dokonuje się rozbioru mięsa pozyskanego z tych zwierząt".

Dzienny limit uboju w małej ubojni - rzeźni rolniczej:

  • drobiu albo zajęczaków – 50 sztuk,
  • ptaków bezgrzebieniowych – 1 sztukę,
  • świń o wadze:

– równej lub powyżej 15 kilogramów – 6 sztuk,
– poniżej 15 kilogramów – 10 sztuk,

  • owiec albo kóz o wadze:

– równej lub powyżej 15 kilogramów – 6 sztuk,
– poniżej 15 kilogramów – 10 sztuk,

  • bydła albo koni:

– w wieku równym lub powyżej 3 miesięcy – 1 sztukę,
– w wieku poniżej 3 miesięcy – 2 sztuki,

  • kopytnych zwierząt dzikich utrzymywanych w warunkach fermowych – 3 sztuki.

Poza drobiem i zajęczakami, łączna liczba zwierząt poddawanych ubojowi w rzeźni rolniczej nie może przekroczyć 15 sztuk.

Jeśli ta dzienna liczba jest dla rolnika niewystarczająca, może on wystąpić do powiatowego lekarza weterynarii z wnioskiem o podniesienie progu. Lekarz może wyrazić zgodę na przekroczenie dziennego limitu zwierząt poddawanych ubojowi pod warunkiem zachowania rocznego limitu zwierząt poddawanych ubojowi, a ten wynosi:

  • drób albo zajęczaki – 18 250 sztuk;
  • ptaki bezgrzebieniowe – 365 sztuk;
  • świnie o wadze:
    - równej lub powyżej 15 kilogramów – 2190 sztuk,
    - poniżej 15 kilogramów – 3650 sztuk;
  • owce albo kozy o wadze:
    - równej lub powyżej 15 kilogramów – 2190 sztuk,
    - poniżej 15 kilogramów – 3650 sztuk;
  • bydło albo konie:
    - w wieku równym lub powyżej 3 miesięcy – 365 sztuk,
    - w wieku poniżej 3 miesięcy – 730 sztuk;
  • kopytne zwierzęta dzikie utrzymywane w warunkach fermowych – 1095 sztuk.

Rzeźnia rolnicza - jak ma wyglądać?

Jeden z warunków prowadzenia rzeźni jest to, aby w rzeźni rolniczej była dostępna co najmniej 1 toaleta spłukiwana wodą, podłączona do sprawnego systemu kanalizacyjnego, a drzwi wejściowe nie otwierają się bezpośrednio do pomieszczenia, w którym odbywa się ubój zwierząt lub znajduje się mięso, lub zlokalizowana w pobliżu pomieszczenia, w którym dokonuje się uboju zwierząt lub rozbioru mięsa.

Oddzielne miejsce na ubrania. Zapisy rozporządzenia przewidują, że w pobliżu pomieszczenia, w którym dokonuje się uboju zwierząt lub rozbioru mięsa, znajduje się osobne miejsce do zmiany odzieży własnej na odzież roboczą i ochronną, zmiany obuwia oraz oddzielnego przechowywania odzieży własnej przez osoby wykonujące czynności związane z ubojem zwierząt i produkcją mięsa, przy czym lokalizacja tego miejsca wyklucza możliwość zanieczyszczenia mięsa.

W rzeźni rolniczej znajduje się wyodrębnione, zamykane miejsce lub zamykany pojemnik na sprzęt i środki do czyszczenia i odkażania.

Rzeźnia rolnicza - zasady od 2020 r. Ile zwierząt można poddać ubojowi od 2020 roku?
pixabay

W rzeźni rolniczej:
a) znajduje się co najmniej 1 urządzenie, zamykane na klucz, do chłodniczego przechowywania mięsa uznanego za niezdatne do spożycia przez ludzi,
b) znajduje się co najmniej 1 urządzenie, zamykane na klucz, do chłodniczego przechowywania mięsa uznanego za zdatne do spożycia przez ludzi, w którym przechowuje się mięso zatrzymane, pod warunkiem, że zostały opracowane i wdrożone procedury dotyczące postępowania z zatrzymanym mięsem, gwarantujące, że zatrzymane mięso nie zostanie pomylone z pozostałym mięsem znajdującym się w tym urządzeniu, w szczególności przez odpowiednie oznakowanie takiego mięsa, oraz że zatrzymane mięso:

  • nie pochodzi od zwierząt chorych na chorobę zakaźną zwierząt lub podejrzanych o chorobę zakaźną zwierząt albo zakażonych lub podejrzanych o zakażenie taką chorobą, zgodnie z przepisami o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt,
  • jest przechowywane w urządzeniu do chłodniczego przechowywania mięsa przeznaczonym do przechowywania produktów pochodzenia zwierzęcego w sposób zapobiegający stykaniu się tego mięsa z pozostałym mięsem składowanym w tym urządzeniu,
  • nie opuści urządzenia do chłodniczego przechowywania mięsa do czasu podjęcia przez urzędowego lekarza weterynarii ostatecznej decyzji w sprawie tego mięsa;

To Cię może też zainteresować

Rzeźnia rolnicza - zasady od 2020 r. Ile zwierząt można poddać ubojowi od 2020 roku?

Jak powinno być przechowywane mięso z uboju w rzeźni w gospodarstwie?

Mięso pakowane i niepakowane pozyskane w wyniku rozbioru jest przechowywane:
a) w jednym pomieszczeniu, innym niż pomieszczenie, w którym odbywa się ubój zwierząt lub rozbiór mięsa, pod warunkiem, że jest ono przechowywane w innym czasie albo w sposób uniemożliwiający zanieczyszczenie przechowywanego mięsa i opakowań, albo
b) w przypadku gdy rzeźnia rolnicza składa się z jednego pomieszczenia, w którym odbywa się ubój zwierząt lub
rozbiór mięsa:

  • w co najmniej dwóch urządzeniach do chłodniczego przechowywania mięsa, z których każde służy do oddzielnego przechowywania mięsa pakowanego albo niepakowanego, albo
  • w tym samym urządzeniu do chłodniczego przechowywania mięsa, pod warunkiem, że jest ono przechowywane w innym czasie albo w sposób uniemożliwiający zanieczyszczenie przechowywanego mięsa i opakowań;

Rozporządzenie wchodzi w życie 18 lutego 2020 r.

Pełna treść rozporządzenia - Rzeźnia rolnicza - szczegółowe wymagania

Źródło: Rozporządzenie Ministra rolnictwa i Rozwoju Wsi z 20 grudnia 2019 w sprawie niektórych wymagań weterynaryjnych, jakie powinny być spełnione przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego w rzeźniach o małej zdolności produkcyjnej, położonych na terenie gospodarstw.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Rolnictwo

Komentarze 3

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość

EKOLODZY - SAMOZWAŃCY ,, stowarzyszenia są powołane do pomocy czynnej ,,,,rolnikom i leśnikom ,,,,,,, oraz LGD -Lokalne Grupy Działania ,,,,do pomocy rolnikom , LGR ,do rozwijania ryb słodkowodnych ,,,,,biorą po ok 500 tys ero ,,,,na środowiska, NATURA 2000 TYS ,, to nauka cofnęła SUBSYDIA ,,,,,BO NAPCHAŁO się celebrytów ,,,,, i zlikwidowali rolnictwo ,,,,,strąciły wartość naukową ,,,teraz,,za ekologię płacimy ,,,,podatnicy,, kary ,,

G
Gość

GMINY MAJĄ MIEĆ PRZETWÓRNIE - OBSŁUGUJĄ SPÓŁDZIELNIE ,,,,,ROLNICTWO BĘDZIE FUNKCJONOWAĆ NA CAŁYM ŚWIECIE WG NASZYCH WZORCÓW SPRZED LAT -90-TYCH ,,,,WNIEŚLI REGIONALNE PRODUKTY ,, BY ZACHOWAĆ WYJĄTKOWĄ WIEDZĘ NAJLEPSZE I NAJPOTĘŻNIEJSZE ROLNICTWO NA ŚWIECIE POLIKWIDOWALI ,,,,,ŻYWILIŚMY PÓŁ EUROPY ,,ZA NASZYMI PRODUKTAMI STAŁY KOLEJKI NA ŚWIECIE ,,,,,TERAZ MAMY ŻYWIĆ -LECZYĆ PACJENTÓW ,,,,,,NIKT NIE POMYŚLAŁ BY LECZYĆ DIETĄ I RUCHEM ,ZIOŁA TO DAWNA WIEDZA ,,,BIOLOGIA ZA TECHNIKĘ I PRZEMYSŁ DLA NASZYCH MIAST ,POTRZEBNA IM JEST POLSKA MŁODZIEŻ JEST NAJZDOLNIEJSZA NA ŚWIECIE ,,,50 BILIONÓW NA ROK ,,,MAJĄ KASY,,,,,TAM WNIEŚLI W WSZYSTKO DO DYREKTYW ,,,,,,

B
Brzoza

Bardzo dobre posunięcie . Ludzie nauczyli się że mięso kupuje się w sklepie najlepiej przywiezione z daleka i one nigdy nie było zwierzęciem, a tu na miejscu to jest mord niewiniątek , totalna bzdura. Hodowla w Polsce ma olbrzymią szanse do zaistnienia jako jeden z czynników ograniczenia emisji gazów cieplarnianych . Obornik i gnojowica jest jednym z składników obiegu materii organicznej w środowisku . Gleba bogata w materie organiczną może stanowić czynnik zmniejszenia emisji .

Rolnictwo w Polsce powinno przejąć pałeczkę od ekologów , ponieważ to rolnicy ich troska o pola łąki i zwierzęta hodowlane najbardziej się przyczynia do zachowania równowagi w środowisku naturalnym i jest najbardziej pro ekologiczne . Działania części ekologów doprowadzają do rugowania małych i średnich gospodarstw na rzecz przemysłowych gospodarstw gigantów których stać na propagandę i opłacanie w swoim interesie działań psęłdo ekologicznych.

Ludzie zwierzęta gleba łąki lasy są z sobą ściśle powiązane . Obieg materii i energii jest konieczny do istnienia tych wszystkich podmiotów.

Pewną wskazówką mogą być sawanny w Afryce i hodowla przez Masajów bydła a w przeszłości ogromne stada antylop przemieżające sawanne.

Okazało się że duże zwarte stada zwierząt , produkujące duże ilości odchodów , tratujące obszary wypasu zapewniają odpowiednią strukturę gleby zapobiegającą pustynnieniu sawanny. Tam gdzie niema dużych stad sawanna wysycha i zamiast pochłaniać nap gazy cieplarniane zaczyna je emitować. Podobnie w innych rejonach ziemi hodowla przemysłowa przecinająca obieg materii powoduje zubożenie gleb i zmniejsza ich możliwości przyswajania i magazynowania CO2

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska