We wtorek 18 lutego 2020 roku w życie wejdą zapisy rozporządzenia "w sprawie niektórych wymagań weterynaryjnych, jakie powinny być spełnione przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego w rzeźniach o małej zdolności produkcyjnej, położonych na terenie gospodarstw".
To Cię może też zainteresować
Rolnik będzie mógł prowadzić swoją rzeźnię w gospodarstwie pod pewnymi warunkami. Wspomniane rozporządzenie ministra rolnictwa określa zasady dotyczące: konstrukcji, rozplanowania i wyposażenia, jakie powinny być spełnione przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego w rzeźniach o małej zdolności produkcyjnej, czyli tych położonych na terenie gospodarstw.
Ubój w gospodarstwie, w rzeźni własnej albo sąsiada. Są dzienne i roczne limity liczby zwierząt
Nowe przepisy odnoszą się do rzeźni rolniczych, "w których poddaje się ubojowi zwierzęta gospodarskie kopytne, drób, zajęczaki lub zwierzęta dzikie utrzymywane w warunkach fermowych, których posiadaczem jest podmiot prowadzący tę rzeźnię lub inny podmiot utrzymujący takie zwierzęta w gospodarstwie położonym na obszarze tego samego powiatu, w którym jest zlokalizowana rzeźnia, lub na obszarach powiatów sąsiadujących z powiatem, w którym zlokalizowana jest ta rzeźnia, lub dokonuje się rozbioru mięsa pozyskanego z tych zwierząt".
Dzienny limit uboju w małej ubojni - rzeźni rolniczej:
- drobiu albo zajęczaków – 50 sztuk,
- ptaków bezgrzebieniowych – 1 sztukę,
- świń o wadze:
– równej lub powyżej 15 kilogramów – 6 sztuk,
– poniżej 15 kilogramów – 10 sztuk,
- owiec albo kóz o wadze:
– równej lub powyżej 15 kilogramów – 6 sztuk,
– poniżej 15 kilogramów – 10 sztuk,
- bydła albo koni:
– w wieku równym lub powyżej 3 miesięcy – 1 sztukę,
– w wieku poniżej 3 miesięcy – 2 sztuki,
- kopytnych zwierząt dzikich utrzymywanych w warunkach fermowych – 3 sztuki.
Poza drobiem i zajęczakami, łączna liczba zwierząt poddawanych ubojowi w rzeźni rolniczej nie może przekroczyć 15 sztuk.
Jeśli ta dzienna liczba jest dla rolnika niewystarczająca, może on wystąpić do powiatowego lekarza weterynarii z wnioskiem o podniesienie progu. Lekarz może wyrazić zgodę na przekroczenie dziennego limitu zwierząt poddawanych ubojowi pod warunkiem zachowania rocznego limitu zwierząt poddawanych ubojowi, a ten wynosi:
- drób albo zajęczaki – 18 250 sztuk;
- ptaki bezgrzebieniowe – 365 sztuk;
- świnie o wadze:
- równej lub powyżej 15 kilogramów – 2190 sztuk,
- poniżej 15 kilogramów – 3650 sztuk; - owce albo kozy o wadze:
- równej lub powyżej 15 kilogramów – 2190 sztuk,
- poniżej 15 kilogramów – 3650 sztuk; - bydło albo konie:
- w wieku równym lub powyżej 3 miesięcy – 365 sztuk,
- w wieku poniżej 3 miesięcy – 730 sztuk; - kopytne zwierzęta dzikie utrzymywane w warunkach fermowych – 1095 sztuk.
Rzeźnia rolnicza - jak ma wyglądać?
Jeden z warunków prowadzenia rzeźni jest to, aby w rzeźni rolniczej była dostępna co najmniej 1 toaleta spłukiwana wodą, podłączona do sprawnego systemu kanalizacyjnego, a drzwi wejściowe nie otwierają się bezpośrednio do pomieszczenia, w którym odbywa się ubój zwierząt lub znajduje się mięso, lub zlokalizowana w pobliżu pomieszczenia, w którym dokonuje się uboju zwierząt lub rozbioru mięsa.
Oddzielne miejsce na ubrania. Zapisy rozporządzenia przewidują, że w pobliżu pomieszczenia, w którym dokonuje się uboju zwierząt lub rozbioru mięsa, znajduje się osobne miejsce do zmiany odzieży własnej na odzież roboczą i ochronną, zmiany obuwia oraz oddzielnego przechowywania odzieży własnej przez osoby wykonujące czynności związane z ubojem zwierząt i produkcją mięsa, przy czym lokalizacja tego miejsca wyklucza możliwość zanieczyszczenia mięsa.
W rzeźni rolniczej znajduje się wyodrębnione, zamykane miejsce lub zamykany pojemnik na sprzęt i środki do czyszczenia i odkażania.

W rzeźni rolniczej:
a) znajduje się co najmniej 1 urządzenie, zamykane na klucz, do chłodniczego przechowywania mięsa uznanego za niezdatne do spożycia przez ludzi,
b) znajduje się co najmniej 1 urządzenie, zamykane na klucz, do chłodniczego przechowywania mięsa uznanego za zdatne do spożycia przez ludzi, w którym przechowuje się mięso zatrzymane, pod warunkiem, że zostały opracowane i wdrożone procedury dotyczące postępowania z zatrzymanym mięsem, gwarantujące, że zatrzymane mięso nie zostanie pomylone z pozostałym mięsem znajdującym się w tym urządzeniu, w szczególności przez odpowiednie oznakowanie takiego mięsa, oraz że zatrzymane mięso:
- nie pochodzi od zwierząt chorych na chorobę zakaźną zwierząt lub podejrzanych o chorobę zakaźną zwierząt albo zakażonych lub podejrzanych o zakażenie taką chorobą, zgodnie z przepisami o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt,
- jest przechowywane w urządzeniu do chłodniczego przechowywania mięsa przeznaczonym do przechowywania produktów pochodzenia zwierzęcego w sposób zapobiegający stykaniu się tego mięsa z pozostałym mięsem składowanym w tym urządzeniu,
- nie opuści urządzenia do chłodniczego przechowywania mięsa do czasu podjęcia przez urzędowego lekarza weterynarii ostatecznej decyzji w sprawie tego mięsa;
To Cię może też zainteresować

Jak powinno być przechowywane mięso z uboju w rzeźni w gospodarstwie?
Mięso pakowane i niepakowane pozyskane w wyniku rozbioru jest przechowywane:
a) w jednym pomieszczeniu, innym niż pomieszczenie, w którym odbywa się ubój zwierząt lub rozbiór mięsa, pod warunkiem, że jest ono przechowywane w innym czasie albo w sposób uniemożliwiający zanieczyszczenie przechowywanego mięsa i opakowań, albo
b) w przypadku gdy rzeźnia rolnicza składa się z jednego pomieszczenia, w którym odbywa się ubój zwierząt lub
rozbiór mięsa:
- w co najmniej dwóch urządzeniach do chłodniczego przechowywania mięsa, z których każde służy do oddzielnego przechowywania mięsa pakowanego albo niepakowanego, albo
- w tym samym urządzeniu do chłodniczego przechowywania mięsa, pod warunkiem, że jest ono przechowywane w innym czasie albo w sposób uniemożliwiający zanieczyszczenie przechowywanego mięsa i opakowań;
Rozporządzenie wchodzi w życie 18 lutego 2020 r.
Pełna treść rozporządzenia - Rzeźnia rolnicza - szczegółowe wymagania
Źródło: Rozporządzenie Ministra rolnictwa i Rozwoju Wsi z 20 grudnia 2019 w sprawie niektórych wymagań weterynaryjnych, jakie powinny być spełnione przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego w rzeźniach o małej zdolności produkcyjnej, położonych na terenie gospodarstw.
