Największym powodzeniem cieszą się sery twarogowe, także z dodatkami suszonych ziół oraz mleko i masło, wytwarzane przez gospodynię z Zalesia Barcińskiego. Kolejki ustawiają się już przed przyjazdem sprzedawczyni. To znak, że towar jest wartościowy.
Kończą się zbiory niektórych owoców, m.in. czereśni. Nieurodzaj w tym roku był na morele. - W czasie kwitnięcia drzew morelowych „dotknęły” je przymrozki - mówi Janusz Leśniewski, sadownik spod Koła, sprzedający owoce od wielu lat na inowrocławskim targowisku.
Wynotowane przez nas ceny: ziemniaki - 0,60-1,20, brokuł - 2, pęczek włoszczyzny - 3, por - 1,50, fasolka szparagowa - 5, cukinia - 2, papryka: czerwona - 6, zielona - 5, pieczarki - 6, ogórki: małosolne - 8, do kwaszenia - 2, sałatkowe - 0,80-1, koper - 1, chrzan - 15-18, pomidory - 3,50-5, kalafior - 1-3, główka kapusta - 2, kapusta kiszona - 6, cebula - 2,50-3, buraki - 1,50, szczypior - 1,50, natka pietruszki - 1, wiśnie - 4, brzoskwinie - 5, maliny - 7, czarna porzeczka - 5, jabłka - 2,50-3,50, gruszki - 5, śliwki - 2-3,50, borówki amerykańskie - 18-20, jagody leśne (szklanka) - 2,50, suszone grzyby (paczuszka) - 12-15, kurki - 12-15.