Rzodkiewki, szczypior, sałata, młoda kapusta, młode kalafiory, szparagi, pomidory malinowe, ogórki zielone, botwinka, rabarbar, a także krajowe truskawki znajdowały się w ofercie producentów, handlujących od lat na placu przy ul. Przypadek.
- Wiosenne nowalijki z foliowych tuneli lub szklarni można uprawiać od połowy marca, a przy łagodnej zimie nawet nieco wcześniej. Duża podaż nowalijek o tej porze roku była możliwa z powodu łagodnej zimy - mówi Maciej Petrykowski z gminy Jeziora Wielkie, także producent wcześniejszych odmian truskawek pod przykryciem.
W szklarniach uprawia się również młode rośliny z rozsady do zasadzenia na działkach i polach. Od kilkunastu dni rozsady sprzedają m.in. Paweł Rosiński ze Słupów Małych (gm. Bądkowo) i Jerzy Czyżniejewski ze Sławęcina (gm. Inowrocław).
- Uprawa roślin z rozsady jest bardzo pracochłonna, ale pozwala uzyskać wartościowe warzywa - podkreśla Paweł Rosiński.
Oto ceny wynotowane 25 kwietnia:
pomidory - 12-16-18,
ogórek zielony - 12, ogórek: małosolny - 25, kiszony - 12,
kapusta: główka młodej - 7-8-10, kiszona -8,
szparagi - 16-18,
botwinka - 6,
kalafior - 8-10-12,
rabarbar - 12,
kalarepa -3,
truskawki - 19-20,
główka sałaty - 3,
kalarepa - 3,
pęczek rzodkiewki - 3,
pęczek koperku - 3,
cebula: pęczek młodej - 4, zeszłorocznej - 3,
marchew - 3,
por - 3,
seler 6,
pietruszka -8,
pieczarki - 12,
główka czosnku - 4,
ziemniaki - 2,50-3,
pęczek włoszczyzny -7,
jabłka - 4-5,
orzechy: laskowe - 18, włoskie (łuskane) - 40/kg,
borówka amerykańska - 65,
jajka - 1-1,30,
rozsady: pomidor - 6, ogórek - 6, papryka czerwona - 6, lubczyk - 10, truskawka - 6.
