W Wigilię barszcz i ryba

Potrawy są nie tylko smaczne i zdrowe, ale ładnie wyglądają
(fot. Maryla Rzeszut)
Żeby pacjenci szpitala mieli namiastkę domowych świąt, stołówka szykuje specjalne dania od Wigilii do drugiego dnia Bożego Narodzenia.
- Co roku opracowujemy inne menu, zgodnie z trendami żywieniowymi. Przygotowujemy nowe receptury - informuje Joanna Ostrowska z działu żywienia Regionalnego Szpitala Specjalistycznego im. W. Biegańskiego. - W Wigilię zawsze mamy potrawy postne. Tym razem na obiad będzie zupa kalafiorowa lub jarzynowa z chlebem i jogurt. Na kolację podamy barszcz czerwony, czysty i drożdżowy pasztecik z grzybami oraz rybę po grecku.
Pacjenci na śniadanie w pierwszy dzień świąt dostaną zupę mleczną, pieczywo, kiełbasę polską i pomidory. Na obiad - karkówkę ze śliwkami, ziemniaki i surówkę z warzyw mieszanych. Będzie podwieczorek: strucla z makiem.
Przeczytaj także:Nowa usługa: układanie jadłospisu na święta
Są i opcje dietetyczne

Nie tylko w stołówce, ale na szpitalnych oddziałach oraz przed lecznicą stoją pięknie ustrojone choinki
(fot. Maryla Rzeszut)
- Chorzy, którzy mają dietę, za struclę z makiem dostaną lekkostrawną galaretkę z owocami - wyjaśnia Joanna Ostrowska. - Z kolei za karkówkę możemy podać schab ze śliwkami, natomiast cukrzycy zamiast ciast dostaną owoce, np. kiwi. Będą też banany.
Co kuchnia zaplanowała na kolację w pierwszy dzień świąt? Sałatkę z kurczaka i szynkę tostową. A na śniadanie w drugi dzień świąt? Pasztet świąteczny, pieczywo i ogórek konserwowy. Na obiad - kurczaka w sosie pomarańczowym z ryżem i mandarynki, a na kolację - sałatkę śledziową, chleb, kiełbasę żywiecką.
- Do wielu pacjentów przyjdzie rodzina i na pewno przyniesie różne smakołyki. Jednak wiemy, że do niektórych chorych nie przyjdzie nikt. Dlatego chcemy, aby posiłki rzeczywiście były świąteczne - podkreśla pani Joanna.
Oddziałowe w szpitalu dopilnowały, aby stanęły pięknie ustrojone choinki.
Najlepsze artykuły za jednym kliknięciem. Zarejestruj się w systemie PIANO już dziś!
- Dbają o atmosferę, aby pacjenci, zwłaszcza pourazowi, którzy nie mogą opuścić oddziału, mieli namiastkę domu - mówi Marek Nowak, dyrektor szpitala. - Tuż przed Wigilią okaże się, kto zostanie wypisany, chociaż na krótko, do domu, a kto musi zostać.
Skoro w stołówce posiłki są smaczne i zdrowe, a przy tym sala bankietowa bardzo elegancka, wiele zakładów pracy urządziło tu przed świętami Wigilię dla załóg.
Mnóstwo zabieganych grudziądzan zamówiło tu potrawy (np. sandacze, szczupaki, pierożki itp.) oraz ciasta. - Musieliśmy z wyprzedzeniem wiedzieć, czego sobie życzą, żeby przygotować wszystko świeże i ładne także dla oka - wyjaśnia Mirosława Sikorska, bufetowa.
I wszystkim życzy wesołych oraz zdrowych świąt!
Czytaj e-wydanie »