Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Karp wigilijny - przepis staropolski

opr. ska
Karp na wigilijnym stole jest jedną z polskich tradycji.
Karp na wigilijnym stole jest jedną z polskich tradycji. www.mmopole.pl
Przygotuj z nami wigilijnego karpia.

Składniki:

Karp o wadze do 2 kilogramów
4 duże cebule
25 dag masła
masło i oliwa (pół na pół) do smażenia
sól
mąka
jajka
tarta bułka

Zmiażdżone w moździerzu przyprawy (łyżeczka):
- liść laurowy
- ziarna czarnego pieprzu
- ziarna ziela angielskiego
- 2 ziarna kolendry

Przepis

Oczyszczoną rybę pokrój w dzwonki.

Cebulę pokrój w cienkie krążki.

Dzwonki ryby natrzyj zmiażdżonymi przyprawami i solą. Tak przyprawionego karpia układaj w kamiennym garnku naprzemiennie z warstwą krążków cebuli.
Przykryj naczynie i trzymaj 12 godzin w chłodzie.

Godzinę przed podaniem, posyp każdy kawałek mąką - nadmiar mąki strząśnij z ryby. Panieruj karpia w roztrzepanych jajkach i bułce tartej.

Rybę smaż na rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron.

Czytaj e-wydanie »

Nieruchomości z Twojego regionu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska